03.10.2022
България

Президентството разпространи позиция на Радев за Крим

„Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации”, информират от Президентството.

„От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници”, допълват от институцията на държавния глава.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта”, завършва позицията.

Related posts

Прогноза за времето 14 януари 2022

Дани Тренчева

Природният газ поскъпва през март

Дани Тренчева

Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29

109 души са загинали в катастрофи от началото на годината

admin

Трифонов: Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация

admin

„Възраждане“ искат оставката на здравния министър заради починалата пред Спешното във Враца жена

Дани Тренчева

Leave a Comment