29.03.2024
България

Президентството разпространи позиция на Радев за Крим

„Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации”, информират от Президентството.

„От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници”, допълват от институцията на държавния глава.

„Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни  мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта”, завършва позицията.

Related posts

Нови правила за движение на училищните автобуси в столицата

Дани Тренчева

Автобус мина на червено и блъсна 14-годишно дете

admin

9 996 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Иван Гешев покани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за промените в Закона за съдебната власт

admin

724 са новите случаи на коронавирусна инфекция, доказани в България за последните 24 часа

Дани Тренчева

Кирил Петков е новият премиер на България

Дани Тренчева

Leave a Comment