13.07.2024
Банско Пулсът на Югозапада

Председателят на ОбС – Банско К. Загорчин: Стига спекулации със зоната около хижа „Г. Делчев“, 90% от нея е частна, никой още не е поискал да строи

Решението на ОбС – Банско за промяна на общия устройствен план около хижа „Гоце Делчев“, което изкара на протест жителите на Добринище заради опасенията, че зоната ще се застрои с хотели и техният бизнес ще умре, не е разрешение за застрояване, а единствено допуска изработване на проект за частично изменение на ОУП за част от м. Логовете. Всички останали процедури са последващи, включително изработването на проекта, преценка за необходимост от екологична оценка, съгласуване на проекта, обществено обсъждане с гражданите на общината и организации, разглеждане на ЕСУТ, обявления, както и ново внасяне в ОбС за приемането или неприемане на проекта.

Това публикува вчера на страницата на ОбС във Фейсбук председателят Костадин Загорчин, който нарече цялото напрежение около въпросната точка спекулация. Според него над 90% от въпросните територии са частни имоти и съвсем малка част са общински или държавни земи.

„Необходимо е да се знае, че съгласно одобрения ОУП засегната с настоящото решение територия е предвидена за урбанизирана и попада в зона „Озс1“

– „Озеленена територия за широко обществено ползване извън населените места”.

Според правилата за прилагане на ОУП в описаната зона са предвидени за изграждане извънселищни, в т.ч. и горски паркове, предназначени за ежедневен и седмичен отдих, масов спорт и развлечения.

Зоните се устройват в съответствие с чл. 32 от Наредба № 7, като в зависимост от конкретните природни условия в тях се разполагат ботанически и зоокътове, съоръжения за екстремни спортове и игри, водни атракциони и др., при максимално съхраняване на естественото озеленяване“, уточнява Загорчин. Той е категоричен, че до момента в ОбС няма постъпили инвестиционни намерения за въпросните площи.

По отношение приемане на точката на последната сесия за 2022 г., която жителите на Добринище определиха като „приета в 12 без 5 и на тъмно“,  Загорчин припомня, че предложението за нея е направено от кмета на Банско още на 21.05.2021 г. Разглеждането й е забавено, за да се даде възможност на общинска администрация и кмета на град Добринище да организират обществено обсъждане на предложението, което обаче не бе направено. „Вместо това ОбС бе нееднократно обвиняван, че умишлено бави решение по предложението, с което спира развитието на град Добринище. Затова предложението влезе в дневния ред на Общинския съвет и бе прието“, обяснява ОбС председателят.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Related posts

Александър Тасев спечели първо място в клас МХ65 в традиционния мотокрос „Grand prix Бобошево“

Дани Тренчева

Нова порция пияни зад волана в Пиринско

admin

Планинската спасителна служба: Условията за туризъм в планините не са добри, има мъгла и вятър

admin

Задържаха двама мъже от Симитли за увреждане на два паметника в гробището в кв. „Ораново“

Дани Тренчева

Учениците в община Петрич преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда

Дани Тренчева

БЧК разкрива двудневни мобилни кабинети за ваксинация срещу COVID – 19 в Община Симитли

admin

Leave a Comment