28.03.2023
Covid-19 България

Председателят на БЛС: Можем да отнемем права на лекари за издаване на фалшиви сертификати

„Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид“, това коментира пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя“, коментира той по въпроса за неваксинираните медици в страната.

„Ние от БЛС категорично осъждаме това“, подчерта Маджаров.

„Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път“, добави председателят на БЛС.

Той уточни, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в лечебно заведение.

„Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно“, заяви д-р Маджаров.

„Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж – министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат“, добави той по горещата тема с изискването на документа.

Относно разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

„Само че, докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако колегата бъде доказан и осъден, разбира се, че ще му бъдат отнети правата“, уточни той.

Председателят на БЛС коментира и исканията за оставка на директора на НЗОК проф. Салчев.

По думите на Маджаров, на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на парите.

Според него, това ръководство на НЗОК е най-компроментираното.

Related posts

52 случая на Омикрон потвърдени у нас

Дани Тренчева

Сидеров: Победата на Радев не е сигурна, нищо чудно да отидем на балотаж

Дани Тренчева

8 140 са новодиагностицираните с COVID-19 у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Валежи от дъжд и сняг, жълт код за 11 области

admin

Проф. д-р Христо Даскалов е назначен за изпълнителен директор на БАБХ

Дани Тренчева

26.12.2022г. – Събор на Пресвета Богородица

admin

Leave a Comment