29.03.2024
Covid-19 България

Председателят на БЛС: Можем да отнемем права на лекари за издаване на фалшиви сертификати

„Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид“, това коментира пред БНТ председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя“, коментира той по въпроса за неваксинираните медици в страната.

„Ние от БЛС категорично осъждаме това“, подчерта Маджаров.

„Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме до там отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път“, добави председателят на БЛС.

Той уточни, че все по-често се случва хора да се обръщат към БЛС за намиране на място в лечебно заведение.

„Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно“, заяви д-р Маджаров.

„Какво трябваше да се случи, за да разберат колегите по болниците, че това ще е изискване и у нас? Цяла Европа го въведе, цяло лято и сега изведнъж – министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат“, добави той по горещата тема с изискването на документа.

Относно разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, Маджаров категорично заяви, че за това могат да се отнемат лекарски права.

„Само че, докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако колегата бъде доказан и осъден, разбира се, че ще му бъдат отнети правата“, уточни той.

Председателят на БЛС коментира и исканията за оставка на директора на НЗОК проф. Салчев.

По думите на Маджаров, на фона на това, което преживяваме, една институция прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на парите.

Според него, това ръководство на НЗОК е най-компроментираното.

Related posts

Прогноза за времето

admin

Асен Василев: От съвестта на шест човека зависи вотът на недоверие

Бащите и осиновителите с право на два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст

admin

Румен Радев: Внезапен катарзис или на определен интерес имат ГЕРБ за отстраняването на Гешев?

admin

Кацаров: Ситуацията е критична, ограничете контактите си в следващите седмици

Дани Тренчева

2331 нелегални мигранти са задържани за първите три месеца на 2023г.

admin

Leave a Comment