04.12.2022
България

Православната църква чества пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Паметта на най-великия проповедник измежду най-великите отци и учители на християнската Църква св. Йоан Златоуст се празнува на 13 ноември – деня на неговата заточеническа кончина в град Комана Понтийска.

На днешния ден се възпоменава тържественото връщане на светите му мощи на 27 януари 438 г. от Комана в Цариград и полагането им в църквата „Св. Апостоли“, където била погребана и причинителката на неговите страдания, императрица Евдоксия, съпруга на източния император Аркадий.

Босфорът почернял от лодките на посрещачите, както било и при връщането на светителя от първото заточение. Синът и дъщерята на Аркадий и Евдоксия – Теодосий ІІ и сестра му Пулхерия се молели пред гробницата на св. Йоан Златоуст за опрощаването на техните родители. През време на Латинската империя светите му мощи били отнесени в Рим и сега почиват в катедралата „Св. Петър“.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Related posts

Правителството отпуска средства за възстановяване на щетите от наводненията

Дани Тренчева

ЦИК готви нова обществена поръчка за доставка на още машини за изборите

Дани Тренчева

МРРБ обеща заплати на служителите от пътностроителния бранш до края на седмицата

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

ДАНС провежда акция в офисите на голям производител и търговец на ток

Дани Тренчева

Верижна катастрофа на магистрала „Тракия”

Дани Тренчева

Leave a Comment