20.06.2024
България Политика

ПП се оплака от „съпротива и саботажи на всяка крачка”

Правим първа голяма крачка в реформите със закриването на спецправосъдието, обяви депутатът Андрей Гюров

При всички дрязги в четворната коалиция и буксуващи опити за управленски решения и реформи, депутатите от „Продължаваме промяната” (ПП) реагираха с патетична политическа декларация, с която се заклеха на гражданите да работят за интересите на обществото.

Декларацията прочете от парламентарната трибуна тази сутрин водачът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Доскоро той беше кандидат на формацията за управител на БНБ, но се отказа заради огромното вътрешно напрежение сред управляващите по повод поста. В текста й обаче изобщо беше не беше засегнат именно този ключов въпрос – за неразбирателствата между четирите управляващи формации.

Гюров обяви, че целта на декларацията е да напомни защо хората на Кирил Петков и Асен Василев са поели управлението на страната, когато „срещаме съпротива и саботажи на всяка крачка”. „В последните дни дори виждаме отказ от отговорно поведение и целенасочена кампания, която цели да провали управлението“, посочи той, като уточни, че източникът на тези действия е парламентарната опозиция. И прокламира: „Зад нас стоят интересите на българските граждани, които отказаха да бъдат безобразно крадени, да бъдат лъгани, да бъдат заложници на корупционни интереси.”

Депутатът посочи, че политическите сили обичат да очертават своите „червени линии”, отвъд които не правят отстъпки и компромиси. И започна да изброява кои са червените линии на обществото, а по подразбиране и на неговата формация: борба с корупцията, рестарт на икономиката, реформа на съдебната система, на здравеопазването и образованието, модернизация на армията, активна роля в ЕС и на Балканите.

По думите му, тази седмица ПП ще направи първа крачка в тази посока със закриването на специализираните съд и прокуратура. Необходимите за това промени в Закона за съдебната власт бяха одобрени на второ четене в парламентарната правна комисия и в четвъртък ще влязат за разглеждане в пленарната зала.

Също в четвъртък Гюров напомни, че трябва да започне да се разрешава и казусът с висящите разплащания за повече от милиард лева с пътно-строителните фирми. Заради колебанията на управляващите какво да направят по въпроса пътният бранш организира и протести.

„Основен наш фокус е облекчаването на ценовия шок, който конфликтът породи. Няма да се примирим с лобистки поправки, с корупционни практики. Никога няма да се откажем да се борим за пълна прозрачност в управлението на държавните средства“, продължи той. Като ключови законодателни промени, които управляващите ще осъществят, той изброи Закона за КПКОНПИ, Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията.

В заключение Гюров обяви, че ПП е отворена да „продължим промяната на страна, заедно с всички, които считат, че благоденствието на българските граждани е тяхната червена линия, от която няма да отстъпят”. Не се разбра обаче към кого е насочено това послание – към останалите формации в четворната коалиция, с които ПП толкова често не може да се разбере, или към опозицията.

В ОТГОВОР

От ГЕРБ-СДС отвърнаха веднага, като на свой ред се оплакаха, че управляващите ги винят за собствените си провали – за управител на БНБ, за спора с пътните фирми, за неяснотата около позицията на страната по отношение на Северна Македония. „Вие живеете в свят на илюзии. В света, в който може да седите в министерския кабинет, да се усмихвате и да пожелавате „Щастлив уикенд“, но повече от това не можете“, коментира саркастично от трибуната депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, като така напомни за скандала около видеото на културния министър Атанас Атанасов.

Related posts

Ивайло Мирчев: “Лукойл Нефтохим” трябва да бъде под оперативен контрол на държавата

Задържаха счетоводителка, присвоила огромна сума от болница

Дани Тренчева

Тринайсет тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие

2-годишно момченце почина след задавяне с храна

admin

МРРБ обеща заплати на служителите от пътностроителния бранш до края на седмицата

Дани Тренчева

2004 са новозаразените у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment