24.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

По-високи нива на Струма и Места заради валежите

С 40 см са се покачили нивата на реките Струма и Места в най-ниските точки край Марино поле и Хаджидимово вследствие на обилните валежи.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков е разпоредил денонощно наблюдение на язовирите и критичните речни участъци. Приливната вълна в речните басейни е значителна, но няма опасност за населението, каза той.

„Има повишаване на нивото на реките, но то не е такова, че да застрашава населените места. Нивата са далеч от критичните прагове, но все пак на места се доукрепват и дигите, особено в долното течение на река Места“.

Задействан е областният план за реакция при бедствия и кризи за денонощно наблюдение на критичните участъци, особено тези, в които има и компрометирани диги.

„Имаме такива постове и от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, и от страна на „Напоителни системи“, които денонощно дежурят и получаваме постоянно информация за нивото на реките“, допълни Шушков.От Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ информираха, че има достатъчно свободни обеми в речните корита, а най-високо е покачването на водите в река Струмешница край Петрич.

Значително е увеличен и обемът на язовирите „Студена“ и „Стойковци“.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС-архив

Related posts

Изграждат летище край Банско

С пресъздаване на народни обичаи Дневния център за възрастни с уреждания в град Симитли отбеляза предстоящите коледно – новогодишни празници

Дани Тренчева

80 самодейци в 25 фолклорни единици ще представят Община Симитли в тазгодишното издание на „Пирин пее“

admin

Обраха хранителен магазин в Благоевград

Дани Тренчева

В община Симитли започва изготвянето на списъци на желаещите да закупят дървесина от Държавното горско стопанство

Дани Тренчева

Жена пострада при зрелищна каскада в р. Места край с.Баня

Петър Петров

Leave a Comment