21.01.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

По-високи нива на Струма и Места заради валежите

С 40 см са се покачили нивата на реките Струма и Места в най-ниските точки край Марино поле и Хаджидимово вследствие на обилните валежи.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков е разпоредил денонощно наблюдение на язовирите и критичните речни участъци. Приливната вълна в речните басейни е значителна, но няма опасност за населението, каза той.

„Има повишаване на нивото на реките, но то не е такова, че да застрашава населените места. Нивата са далеч от критичните прагове, но все пак на места се доукрепват и дигите, особено в долното течение на река Места“.

Задействан е областният план за реакция при бедствия и кризи за денонощно наблюдение на критичните участъци, особено тези, в които има и компрометирани диги.

„Имаме такива постове и от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, и от страна на „Напоителни системи“, които денонощно дежурят и получаваме постоянно информация за нивото на реките“, допълни Шушков.От Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ информираха, че има достатъчно свободни обеми в речните корита, а най-високо е покачването на водите в река Струмешница край Петрич.

Значително е увеличен и обемът на язовирите „Студена“ и „Стойковци“.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС-архив

Related posts

НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград премина към ротационен принцип на обучение

Дани Тренчева

Без „СИНЯ ЗОНА“ на 24, 25 и 26 декември в Сандански!

Дани Тренчева

Необичайна кражба: Драматичният театър в Благоевград осъмна без част от покрива си

Дани Тренчева

Тежка катастрофа край Разлог, има пострадали

Дани Тренчева

И в трите училища на територията на община Симитли обучението продължава да е на ротационен принцип, с изключение на учениците от 1 до 4 клас

Дани Тренчева

Задържаният за двойното убийство в Благоевград е направил самопризнания

Дани Тренчева

Leave a Comment