28.03.2024
България Култура и изкуство

Почитаме паметта на Свети пророк Агей и на Свети мъченик Марин

На днешния ден църквата почита паметта на Свети пророк Агей и на Свети мъченик Марин. 

Свети Марин живеел при царуването на римския император Карин (282 – 283 г.). Тъй като бил от благороден произход, въпреки младата си възраст бил вече сенатор. Но като християнин той бил хванат и принуждаван да принесе жертва на идолите.

Светият не се покорил и не изпълнил заповедта. Затова го повесили и го рязали с мечове, а после го хвърлили върху огън. След това го сложили на нагорещена решетка, после го хвърлили в кипящ котел, но по Божията благодат той останал невредим.

Тогава пуснали срещу него диви лъвове и мечки, но зверовете не го докоснали. Озлоблението на езичниците против твърдия изповедник на Христовата вяра растяло и те решили насила да го заведат в идолското капище и да го накарат да принесе жертва. А той казал:

– Искам да принеса жертва на боговете.

Царят и приближените му много се зарадвали. Свети Марин влязъл заедно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разбили. Поразен и огорчен от неочаквания обрат, царят заповядал веднага да отсекат главата на мъченика. Така светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво погребани от богобоязнени християни.

Свети пророк Агей произхождал от Левиевото коляно и бил роден по време на вавилонския плен. Още като юноша той се завърнал в Иерусалим и пророкувал тук със свети пророк Захарий тридесет и шест години. И двамата живели 500 години преди въплъщението на Христа. Свети Агей бил съвременник на построяването на втория Иерусалимски храм, издигнат на мястото на Соломоновия храм.

След завръщането от вавилонски плен Зоровавел, водачът на иудеите, назначен за техен владетел от персийския цар Кир, започнал строежа му. Изграждането на храма било съпроводено с много трудности, създавани от самаряните, чието участие в това дело юдеите отклонили, защото искали да запазят чистотата и неприкосновеността на богослужението от всичко нечисто и езическо. Но главното препятствие било това, че предишното горещо усърдие на юдеите охладняло.

Те насочили дейността си към други неща, започнали да строят и украсяват своите собствени домове, като смятали, че още не е дошло време да се строи Божият дом и посочвали много други оправдания. И в това време Господ им пратил пророк Агей с изобличения и заплахи, а също и с обещание за помощ свише и славно пророчество за превъзходството и величието на втория храм в сравнение с първия.

Related posts

Делото срещу Георги Семерджиев е 23 тома

admin

16 февруари-Международен ден на пощальоните и куриерите

admin

Тежка катастрофа с пет деца във Варненско

admin

Санкционират собствениците на имота, в чиято шахта пропадна бременна жена

Дани Тренчева

Разменените бебета вече са при биологичните си родители

admin

Полицай е заловен с наркотици в колата си

admin

Leave a Comment