13.04.2024
България

Почитаме големият празник Възнесение Господне, Спасовден

Българската православна църква почита днес големия Господски празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово – Великден.

Според Новия завет 40 дни след Възкресението си Иисус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите и с учениците си, движейки се между тях като Богочовек.

Четиридесет дни след Възкресението Господ Иисус се явявал многократно на учениците си. Разяснявал им Светото писание и потвърждавал обещанието си за идването на Утешителя Дух Свети. Всички ученици се убедили, че Иисус Христос наистина е възкръснал.

На четиридесетия ден от Възкресението си Христос се явил за последен път, беседвал с учениците си и ги извел от града на Елеонската планина, която е на около два километра от Йерусалим. Като се изкачили на планината, Иисус Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял се отделил от земята й, подет от облак, се издигнал бавно към небето при своя небесен Отец. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.

В Евангелието на Лука за Христовото Възнесение се казва: „И, както ги благославяше, отдели се от тях и се възнасяше на небето. Те Му се поклониха и се върнаха в Йерусалим…“.

Related posts

2 759 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Часове преди ЦСКА-София – Ботев Пд бе унищожена една от гредите на „Българска Армия“

Шофьорите ще могат еднократно да коригират сгрешена винетка

Ефективна ли ще бъде новата методика за оценяване на учебните заведения

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Три пъти са намалели загиналите при катастрофи, сочи дългосрочната статистика у нас

admin

Leave a Comment