23.04.2024
България

Полицаи и пожарникари на протест с искане за по-високи заплати

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест на 19 февруари заради бюджета и готвените промени в МВР. Униформените не са съгласни с плана на управляващите, които касаят перата „персонал“ и „капиталови разходи“. От синдикалната федерация на служителите в МВР също ще протестират.

„Проблемите са заложени в отношението на държавата към сектор „Сигурност” – в случая към Министерство на вътрешните работи и неговите служители. През есента на 2020 година управляващите нанесоха една сериозна диспропорция в заплащането. В момента служителите на сектор „Сигурност” изостават с 15 процента в заплащането спрямо останалите служители в сектора, например тези в Министерство на правосъдието. Като насложите и галопиращата инфлация – разликата става над 20 процента. Затова и настояваме за увеличение на заплатите с поне 20 на сто”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на УС на синдикалната федерация на служителите на МВР Илия Кузманов.

По думите му служителите в МВР са в стачна готовност. Обявен е Национален протест на 20 февруари пред сградата на Народното събрание.

„Ще има и регионални протести,които започват от днес. На 18-ти ще има такъв в Русе, в сряда във варна. Всеки ден наши колеги ще демонстрират със запалени светлини и звукови сигнали”, посочи той.

„След проучване сред нашите синдикални членове има настроения за организиране на протестни действия. Една от причините е непредвидените средства в проектобюджета за 2022 година на МВР за увеличение на възнагражденията на служителите. Не е предвидено никакво увеличение на заплатите”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” президентът на синдикат „Огнеборец“ Венцислав Станков.

По думите му не са предвидени и достатъчно средства за ремонт на сградния фонд на МВР и подобряване на битовите условия на служителите. 

„Настояваме за среща с представители на правителството. Няма чуваемост от тяхна страна”, категоричен е Станков.

Униформените припомниха също, че се налага да работят с дрехи и защитни средства втора ръка. От години очакват и обновление на техниката, с която работят.

Related posts

Кабинетът одобри 6,5 милиона лева за ремонт и нови детски градини и училища

admin

Радев: България отстоява позицията си за Северна Македония, проблемът засяга ценностите на ЕС

Дани Тренчева

Обвинената за убийството на приятеля си в Пловдив остава в ареста

admin

Разследват убийството на осемгодишно дете в пловдивското село Желязно

admin

Изпълнителната агенция по околна среда ще следи на място за качеството на въздуха в района на с. Калотина

admin

МОН отменя изискването за представяне на зелен сертификат от 1 март

Дани Тренчева

Leave a Comment