17.06.2024
Пулсът на Югозапада Симитли

Полазник прекрачи прага и влезе в група „Мечета“ от филиал Ян Бибиян на ДГ „Радост“ – Симитли

„Гледай, щерко, какво слънце светнало днеска все едно не е Игнажден, а среди лето! Хубав ден, млад ден, млада година. Полазник в него се среща и гадае се по знаци за добра и здрава, плодородна идната година…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

Изморен пътник почука рано сутринта на вратата на филиал Ян Бибиян в група „Мечета“ за да отмори и почине от дълъг път.

Снагата му бе напета, очите светеха , лицето – благо , душата му бе млада и чиста. Той поздрави учтиво и влезе. По всичко пролича, че е начетен добър и скромен човек. Домакините пък, както повелява обичаят на този ден го посрещнаха като най-скъп гост.

Нарекохме госта по народному Полазник, защото какъв гост влезе в дома на този ден, такава ще бъде и годината.

Обреда Полазване или наричан още Булезене бе пресъздаден от децата и със символични ритуални действия. Стопанката на къщата подаде на Полазника дремон, пълен с най-различни семена в него, за да сее наоколо. С това ритуално действие с имитативен характер се цели идната година да е добра и богата да е реколтата. Полазника сееше , а учителите тайно се надяваха семената да покълнат и децата да бъдат закърмени с народните традиции и обичаи.

Гостът приседна да се стопли, разрови с машата огъня, така че да изхвръкнат много искри и докато буташе горящите дървета в камината благославяше:

– Колкото искрици в огъня, толкова пиленца, агънца, яренца, теленца и прасенца в къщата.

После гостоприемните стопани поканиха Полазника на трапезата и се почерпиха обилно с постна баница и ошав, за да бъде годината благополучна и изобилна.

На празника не бива да се изнася нищо от къщи, за да не излезе берекетът от дома. Не се иска и не се дава нищо на заем. Хубавият, малък и добър полазник – Даниел Раклеов, предвеща здрава Нова година.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Община Симитли бе домакин на разяснителна кампания във връзка с проект „Започвам работа”

admin

На Бабинден в Дневния център за възрастни с увреждания в град Симитли

Дани Тренчева

Апостол Апостолов: Община Симитли прави всичко по силите си за пътя за село Сушица, държавата вместо да ни помага, ни стана мащеха

admin

Дванадесетокласници от училището в Симитли с мил жест към класния си ръководител по повод 8-ми март и предстоящия им абитуриентски бал

Дани Тренчева

Част от улиците в Симитли остават без водоподаване от 17 до 24 март

БАБХ потвърди огнище на АЧС в лично стопанство в село Кавракирово, област Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment