11.12.2023
Пулсът на Югозапада Симитли

Полазник прекрачи прага и влезе в група „Мечета“ от филиал Ян Бибиян на ДГ „Радост“ – Симитли

„Гледай, щерко, какво слънце светнало днеска все едно не е Игнажден, а среди лето! Хубав ден, млад ден, млада година. Полазник в него се среща и гадае се по знаци за добра и здрава, плодородна идната година…“ – из книгата „Думам ти щерко”, авт. Нели Овнарска – Милушева

Изморен пътник почука рано сутринта на вратата на филиал Ян Бибиян в група „Мечета“ за да отмори и почине от дълъг път.

Снагата му бе напета, очите светеха , лицето – благо , душата му бе млада и чиста. Той поздрави учтиво и влезе. По всичко пролича, че е начетен добър и скромен човек. Домакините пък, както повелява обичаят на този ден го посрещнаха като най-скъп гост.

Нарекохме госта по народному Полазник, защото какъв гост влезе в дома на този ден, такава ще бъде и годината.

Обреда Полазване или наричан още Булезене бе пресъздаден от децата и със символични ритуални действия. Стопанката на къщата подаде на Полазника дремон, пълен с най-различни семена в него, за да сее наоколо. С това ритуално действие с имитативен характер се цели идната година да е добра и богата да е реколтата. Полазника сееше , а учителите тайно се надяваха семената да покълнат и децата да бъдат закърмени с народните традиции и обичаи.

Гостът приседна да се стопли, разрови с машата огъня, така че да изхвръкнат много искри и докато буташе горящите дървета в камината благославяше:

– Колкото искрици в огъня, толкова пиленца, агънца, яренца, теленца и прасенца в къщата.

После гостоприемните стопани поканиха Полазника на трапезата и се почерпиха обилно с постна баница и ошав, за да бъде годината благополучна и изобилна.

На празника не бива да се изнася нищо от къщи, за да не излезе берекетът от дома. Не се иска и не се дава нищо на заем. Хубавият, малък и добър полазник – Даниел Раклеов, предвеща здрава Нова година.

Инициативата е вдъхновена от книгата на Нели Овнарска – Милушава – „Думам ти щерко”, като в рамките ѝ децата от всички филиали на ДГ „Радост” да бъдат запознати с по един църковен празник, описан в изданието на авторката. Идеята е на директора на Детска градина „Радост„ Виктория Янчева.

Related posts

Почетоха Св. Четиридесет мъченици в село Полето

Дани Тренчева

Най – малките звезди на „Септември“ (Симитли) вдигнаха купата в турнира „Вихрен Къп“ 2022 г., провел се в Сандански

Дани Тренчева

Катастрофа затвори движението при околовръстния път на Кюстендил

Дани Тренчева

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Сандански – Благоевград

admin

Дежурни екипи почистваха пътните артерии в Благоевград

Дани Тренчева

Шампионите на ГК „Любчо Солачки“ – Благоевград с блестящо представяне на Държавнолично-отборно първенство в Пловдив

admin

Leave a Comment