19.04.2024
Covid-19 Благоевград Пулсът на Югозапада

Благоевградчани – противници на мерките на МЗ, въпреки това, нараства броя на желаещите да се ваксинират

Вчера изтече гратисният период, който здравното министерство даде в края на миналата седмица, за набавяне на зелен сертификат на служителите и посетителите във всички заведения, кина, театри, големи хранителни вериги и други обществени обекти над 300 кв. м, на които е възможно струпване на много хора.

Голяма част от гражданите обаче, недоволстват, тъй като смятат, че това е един вид насилствено налагане на ваксинирането на населението, а повечето от тях, дори не могат да отидат на работа без тези сертификати.

Нашият екип реши да разбере, какво е мнението на хората в Благоевград, какво ще правят от тук насетне, ако нямат сертификати, биха ли се ваксинирали и адекватни ли са мерките, въведени в страната.

„Аз мисля, че е въпрос на личен избор всеки да се ваксинира. Не мисля, че държавата има право да те задължава да си слагаш каквито и да е препарати или каквото и да е във тялото и според мен, това е тотално нарушение на човешките ни права. Поради липсата на избор, който ни оставят обаче, ми се наложи да се ваксинирам, тъй като в противен случай трябва да остана без работа.“, сподели Валери Йосифов. Той допълни още, че като човек, работещ в заведение, работата днес, драстично е намаляла и според него мерките не биха накарали хората все пак да се ваксинират.

Идентични бяха доводите и разсъжденията и на останалите граждани, с които разговаряхме, като някои от тях дори споделяха мнение, което е следствие на множеството конспиративни теории за ваксините, налични в мрежите.

„Не съм съгласна със зелените сертификати, това е принудително ваксиниране на народа, против човешките права е. Не съм и не бих се ваксинирала, това е мой личен избор и не смятам, че има нужда от това.“, коментира Анна Андрова от Благоевград, която също не одобрява мерките, наложени от правителството.

„Не съм ваксинирана и не смятам, че трябва да се ваксинираме, защото ваксините са противопоказни на организма и не би трябвало да има зелени сертификати в България, защото това е против конституцията, някой да те принуди да се ваксинираш. Със тези сертификати ни ограничават правата като граждани.“, беше мнението, споделено от Златина Ковачева.

Интересен факт е, че дори ваксинирани хора, коментираха, че въвеждането на Зелен сертификат е мярка, която дискриминира хората и създава сериозни трудности в ежедневието.

„Ужасна работа, ваксинирани сме и все пак смятам, че това е пълна глупост. Това си е подлагане на инквизиция над хората. Ваксинирана съм, единствено защото работата ми го налага.“, заяви жителка на Благоевград, която не пожела да се представи, но обстойно обясни, че решението дали човек ще се ваксинира е много лично и не бива да му бъде нлагано. Жената е ваксинирана, но подчерта, че го е направила по лични убеждения и сега осъжда наложените мерки.

Повечето хора споделиха, че все още има усещане за неравнопоставеност, заради различните изисквания към хората, които работят в различни сфери.

„Аз съм твърдо против, защото не се прави така и защото когато ще се въвежда нещо трябва да бъде за всички, а не хора като учители и държавници да работят свободно, а аз и колегите сервитьори да трябва да се ваксинираме. Бих се ваксинирала само ако закона е за абсолютно всички.“., каза Алекс Арабаджиева, която работи в благоевградско заведение.

Екипът ни посети и Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Там се срещнахме с д-р Митова, която сподели, че има ръст в броя на желаещите да се ваксинират. „До преди четири-пет дни правехме по 30 ваксини на ден, а сега по 170. Това е абсолютно в следствие на въвеждането на сертификатите. След като до сега не са били убедени и са мислели, че България е извън всичко и няма да ни застигне. Не знам как може да живееш в такъв свят, в който мислиш, че си изключение. Сега вече видяха, че няма как да стане. 80% се ваксинират поради тази причина, за наше съжаление. Това е по принуда, просто някои неща трябваше по-рано да бъдат ясни от страна на министерства и власти, и от друга страна и самите хора да разберат, че няма как в цяла Европа да се говори за тези сертификати цяло лято, и да си мислят, че ще ни подмине.“, коментира д-р Митова.

Тя сподели, че РЗИ – Благоевград разполага с всички ваксини. В отговор на това, коя ваксина препоръчва, тя каза, че добрата ваксина е поставената ваксина.

„Всеки над 18 години има право на личен избор, относно ваксините и коя да си сложи. До 18 години единствената разрешена до момента в България е Pfizer.“, добави д-р Митова.

Пред сградата на РЗИ-Благоевград имаше и доста чакащи за ваксиниране. 90 % от хората споделиха, че се ваксинират не по свое желание, а защото са принудени най-вече заради работата си.

В крайна сметка се оказва, че всеобщото мнение на хората е, че не биха искали да се ваксинират, а по-скоро биха предпочели да стоят вкъщи и да пазаруват от малките хранителни магазини продуктите от първа необходимост.

Related posts

КНСБ отново апелира: Ваксинирайте се, спасете живот!

Дани Тренчева

Малолетни организират бой с кучета в Петрич

admin

Ветеринарят Крум Попниколов е новият шеф на зоопарка в Благоевград

admin

Симитли – единственият малък град в инициативата „Нощ на театрите“

admin

Проф. Кантарджиев: Антигенните тестове не бъркат грип с COVID, не може коза с овца да се сбърка

Дани Тренчева

Кметът Апостол Апостолов по повод Деня на българската община: Само в диалог с гражданите можем да градим по – добро бъдеще за нашата община

Дани Тренчева

Leave a Comment