13.04.2024
България Политика

Подкрепата за ПП пада, а за ГЕРБ не се вдига

Изследване на „Тренд“ дава 6-то място за новата партия на Стефан Янев

При нови избори в парламента биха влезли 8 формации. Доверието в „Продължаваме промяната“ продължава да спада, което увеличава разликата им с ГЕРБ до над 6%. Новата партия на Стефан Янев пък би била шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите. Това показва ново изследване на „Тренд“, оповестено тази сутрин пред Нова тв. То е реализирано между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+, по поръчка на в-к „24 часа“.

Проучването отчита за пореден месец ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% от анкетираните оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.

ГЕРБ запазва лидерската позиция с 23.8%, а дистанцията им с ПП (17.5%) се увеличава. Загубата на доверие при ПП се дължи предимно на високите цени на горивата, смятат анализатори. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). Според анализатори мястото им се дължи на позицията им за коронавируса и за войната в Украйна, тъй като са оставени единствени на този терен. На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. Демократична България остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО – 1.5% от гласуващите.

„И при следващи избори ще трябва да се прави голяма коалиция. Не се вижда един субект, който да се доближи до мнозинство“, коментират от „Тренд“.

Related posts

Христо Иванов: Коалицията е стигнала своя концептуален таван

Петър Петров

Заведенията в София бойкотираха новите мерки, масовите проверки продължават и тази вечер

Дани Тренчева

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите от 1 юли

Тристранният съвет обсъжда Закона за ДДС, подоходното облагане и акцизите

Дани Тренчева

Депутатите приеха държавата да поеме оперативния контрол над нефтената рафинерия в Бургас

admin

Leave a Comment