03.10.2023
България Политика

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Отзованият консул от Валенсия Пламен Георгиев най-вероятно ще заведе дело срещу Министерството на външните работи. Това обяви той в интервю за bTV днес. Целта му ще бъде да осъди министерството, а не да се връща като консул. Георгиев обясни, че все още няма грама за отзоваването му и той не е официално уведомен. Но според него заповедта за освобождаването му е неграмотна. „Твърди си, че е надвишен процентът на назначения на хора, които на се дипломати. По наредба това не е основание за освобождаване“, каза той.

„От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват“, обяви в началото на правителственото заседание в сряда премиерът Кирил Петков.

По думите на Георгиев обаче с отзоваването му някой си прави пиар на негов гръб. И е било редно да бъде уведомен, преди новината да бъде съобщена на обществото. Така вече можел да си прави срещите за довиждане с испанските власти. Георгиев прозря и реваншизъм заради интересите, които е засегнал като шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и на комисията за конфискация преди това. „Тези хора (засегнатите от него) явно вече са близки до властта. Иначе нямаше да бъда отзоваван ненадейно и без предупреждение“, каза той. Георгиев обаче не назова имената на хората, които според него стоят зад прекратяването на дипломатическата му кариера.

Георгиев смята, че на премиера Петков не е обяснено, че „това е съвсем нормално назначение“ и подобна е практиката във всички държави. „Хора като мен, които са се борили с корупцията и са имали достъп до чувствителна информация, държавата следва да се погрижи за тях, защото сме засегнали много интереси“, обясни Георгиев.

Related posts

КЗК откри нарушения на „Лукойл“ на пазара на горивата

Дани Тренчева

Депутатите обсъждат идеята за Временна комисия за промени в Конституцията

Дани Тренчева

РЗИ извършва проверка за пушенето на пура на Гешев на заседание на ВСС

admin

Дневен хороскоп за 3 февруари 2022

Дани Тренчева

СЕМ осъди посегателство срещу репортери по време на протеста в сряда

Дани Тренчева

Прокуратурата: Депутат да наруши ковид карантината е маловажно

Leave a Comment