25.04.2024
България Политика

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Отзованият консул от Валенсия Пламен Георгиев най-вероятно ще заведе дело срещу Министерството на външните работи. Това обяви той в интервю за bTV днес. Целта му ще бъде да осъди министерството, а не да се връща като консул. Георгиев обясни, че все още няма грама за отзоваването му и той не е официално уведомен. Но според него заповедта за освобождаването му е неграмотна. „Твърди си, че е надвишен процентът на назначения на хора, които на се дипломати. По наредба това не е основание за освобождаване“, каза той.

„От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват“, обяви в началото на правителственото заседание в сряда премиерът Кирил Петков.

По думите на Георгиев обаче с отзоваването му някой си прави пиар на негов гръб. И е било редно да бъде уведомен, преди новината да бъде съобщена на обществото. Така вече можел да си прави срещите за довиждане с испанските власти. Георгиев прозря и реваншизъм заради интересите, които е засегнал като шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и на комисията за конфискация преди това. „Тези хора (засегнатите от него) явно вече са близки до властта. Иначе нямаше да бъда отзоваван ненадейно и без предупреждение“, каза той. Георгиев обаче не назова имената на хората, които според него стоят зад прекратяването на дипломатическата му кариера.

Георгиев смята, че на премиера Петков не е обяснено, че „това е съвсем нормално назначение“ и подобна е практиката във всички държави. „Хора като мен, които са се борили с корупцията и са имали достъп до чувствителна информация, държавата следва да се погрижи за тях, защото сме засегнали много интереси“, обясни Георгиев.

Related posts

Катастрофа затруднява движението в Прохода на Републиката

admin

Скок на положителните тестове за COVID-19 в училище

Дани Тренчева

От 21 март отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности в България

Внимание, студено време! Жълт код в 25 области на страната

admin

МОСВ предупреди за възможно повишаване нивата на язоворите у нас

Дани Тренчева

Петков: Ще анализираме защо КЕВР вдига цените на тока

Дани Тренчева

Leave a Comment