17.01.2022
България Политика

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Отзованият консул от Валенсия Пламен Георгиев най-вероятно ще заведе дело срещу Министерството на външните работи. Това обяви той в интервю за bTV днес. Целта му ще бъде да осъди министерството, а не да се връща като консул. Георгиев обясни, че все още няма грама за отзоваването му и той не е официално уведомен. Но според него заповедта за освобождаването му е неграмотна. „Твърди си, че е надвишен процентът на назначения на хора, които на се дипломати. По наредба това не е основание за освобождаване“, каза той.

„От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват“, обяви в началото на правителственото заседание в сряда премиерът Кирил Петков.

По думите на Георгиев обаче с отзоваването му някой си прави пиар на негов гръб. И е било редно да бъде уведомен, преди новината да бъде съобщена на обществото. Така вече можел да си прави срещите за довиждане с испанските власти. Георгиев прозря и реваншизъм заради интересите, които е засегнал като шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и на комисията за конфискация преди това. „Тези хора (засегнатите от него) явно вече са близки до властта. Иначе нямаше да бъда отзоваван ненадейно и без предупреждение“, каза той. Георгиев обаче не назова имената на хората, които според него стоят зад прекратяването на дипломатическата му кариера.

Георгиев смята, че на премиера Петков не е обяснено, че „това е съвсем нормално назначение“ и подобна е практиката във всички държави. „Хора като мен, които са се борили с корупцията и са имали достъп до чувствителна информация, държавата следва да се погрижи за тях, защото сме засегнали много интереси“, обясни Георгиев.

Related posts

Стартират консултациите при президента за съставяне на правителство

Дани Тренчева

Булгаргаз иска 14% по-скъп газ от януари

Дани Тренчева

Възстановяват плановия прием в болниците

Дани Тренчева

Очаква се засилен трафик в страната след почивните дни

Дани Тренчева

Колко антитела са нужни, за да си извадим зелен сертификат?

Дани Тренчева

Депутатите създадоха 24 постоянни комисии в Народното събрание

Дани Тренчева

Leave a Comment