31.01.2023
България Политика

Пламен Георгиев ще съди МВнР за отзоваването си от Валенсия

Отзованият консул от Валенсия Пламен Георгиев най-вероятно ще заведе дело срещу Министерството на външните работи. Това обяви той в интервю за bTV днес. Целта му ще бъде да осъди министерството, а не да се връща като консул. Георгиев обясни, че все още няма грама за отзоваването му и той не е официално уведомен. Но според него заповедта за освобождаването му е неграмотна. „Твърди си, че е надвишен процентът на назначения на хора, които на се дипломати. По наредба това не е основание за освобождаване“, каза той.

„От днес политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионална дейност, особено в МВнР, приключват“, обяви в началото на правителственото заседание в сряда премиерът Кирил Петков.

По думите на Георгиев обаче с отзоваването му някой си прави пиар на негов гръб. И е било редно да бъде уведомен, преди новината да бъде съобщена на обществото. Така вече можел да си прави срещите за довиждане с испанските власти. Георгиев прозря и реваншизъм заради интересите, които е засегнал като шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ и на комисията за конфискация преди това. „Тези хора (засегнатите от него) явно вече са близки до властта. Иначе нямаше да бъда отзоваван ненадейно и без предупреждение“, каза той. Георгиев обаче не назова имената на хората, които според него стоят зад прекратяването на дипломатическата му кариера.

Георгиев смята, че на премиера Петков не е обяснено, че „това е съвсем нормално назначение“ и подобна е практиката във всички държави. „Хора като мен, които са се борили с корупцията и са имали достъп до чувствителна информация, държавата следва да се погрижи за тях, защото сме засегнали много интереси“, обясни Георгиев.

Related posts

Разрешиха сертификатите за повторно преболедувалите COVID-19

Дани Тренчева

Омбудсманът поиска от депутатите COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала “Хемус”, иска по-лека мярка за неотклонение

admin

И днес остава засилено полицейското присъствие по пътищата в цялата страна

admin

Обвиненият за убийството край Женския пазар остава в ареста

admin

Ограничения по автомагистрала „Тракия“

admin

Leave a Comment