22.06.2024
България

Петков: Яслите и детските градини стават безплатни от април

През 2022 г. ще имаме бюджет на растежа. Това каза премиерът Кирил Петков след правителственото заседание в понеделник. По думите му инвестициите от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от БВП.

„Дефицитът без COVID мерките ще е само 2,5%, а с мерките – 4,1%. Ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестициите на 5,8%. Това е безпрецедентно. 8.2% ще са капиталовите инвестиции. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от месец април. Ще отделим за тях 70 милиона лева. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави той и уточни, че мерките ще останат поне за следващите шест месеца.

По отношение на „Булгаргаз” Петков коментира, че уволнението на ръководството е било резултат от това, че хората там не изпълнявали задачите си по правилния начин.

„В момента водим разследване. Част от решенията им са предопределили до голяма степен скока на цените.В момента се води разследване. Част от техните решение, особено на база какъв процент от купуването на газ идва от „Газпром” и какъв от азерския газ са предупредили скока на цените. Службите ще ни дадат ясно разяснени и е възможно да повдигат обвинение.  Не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме видяхме тези факти. В следващите няколко дни ще има повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. Фактите говоря. Бил е избрал скъпият доставчик, вместо да се вземи от евтиния ”, каза още той.

Министър-председателят беше категоричен, че в сметките за ток за месец февруари, ще бъдат отразени компенсациите за декември и за януари.

„Започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия ПР с реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се анализират. Тези пари могат да платят голяма част от сметките за ток, ако се разходват по правилния начин”, каза още Петков.

Министърът на енергетиката Александър Николов беше категоричен, че компенсациите за бизнеса остават.

„Относно високите цени на електроенергията, промяна в цената за бита няма, тя е регулирана. Остава компенсацията за бизнеса. Ще прегледаме и ситуацията в общините за необходимост от компенсации. Същото важи и за университетите, обясни той.

Относно казуса с „Булгаргаз” министърът добави, че има ясно нежелание там да се следва определената политика.

„Това е именно политиката на регулирания свободен пазар. Това е меко казано странно, особено на фона на тежката криза в сектора. Цените, които „Булгаргаз” е предлагал са достъпни и лесно могат да се сравнят с миналогодишните“, каза още той. 

Източник: NOVA

Related posts

Честваме 150 години от рождението на Гоце Делчев

Дани Тренчева

Зам.-председател на БХРА: Да се запази 5% ДДС за туризма, заведенията и хотелите

Дани Тренчева

Осем партии в парламента, ако изборите бяха днес

admin

Отбелязваме 144 години от освобождението на България!

Дани Тренчева

Социалният министър: Няма да има по-ниска пенсия за януари спрямо декември

Дани Тренчева

Стотици протестират пред НС срещу противоепидемичните мерки

Дани Тренчева

Leave a Comment