29.03.2024
България

Служебният кабинет подал 20 сигнала срещу предишните управляващи до прокуратурата

Министрите от служебното правителство на Стефан Янев са подали 20 сигнала срещу предишните управляващи за периода от 12 май до 01 октомври, съобщават от прокуратурата. По два от тях са образувани съдебни производства. Три от сигналите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура.

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири. Разследването се води от Националната следствена служба за неполагане на достатъчни грижи за ръководенето на повереното му имущество и от това последвало неговото разрушаване.

Образувано е досъдебно производство и във връзка със сигнал от служебния министър на здравеопазването, в който се посочва за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска”. Разследването се води от СРП. На 12 август е образувано досъдебно производство и са дадени насоки на полицаи в СДВР за това, какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели.

В прокуратурата е получен доклад, внесен от МОСВ, по повод нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда“ – 2014-2020 г. Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по компетентност.

До Европейската прокуратура по компетентност е изпратен и сигнал от зам.-министър на икономиката относно престъпления по отношение получени средства от фондове, принадлежащи на ЕС, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 г. Сигналът касае фирма-бенефициент по проект.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерство на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е относно съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Същият вече е разгледан от Европейската прокуратура, получен е отказ за образуване на наказателно производство.

По голяма част от сигналите, изпратени за разследване на органите на МВР-ГДНП и СДВР, са дадени конкретни указания, които до момента не са изпълнени и материалите не са върнати на компетентните прокуратури, съобщават още от държавното обвинение.

Related posts

Отбелязваме 144 години от освобождението на България!

Дани Тренчева

456 нови случая на заразяване с коронавирус

Дани Тренчева

109 души са загинали в катастрофи от началото на годината

admin

Дневен хороскоп за 23 декември 2021

Дани Тренчева

Остава студено, температурите до 12 градуса

admin

Ресторантьорите: Ще водим война с държавата, викайте танковете срещу нас

Дани Тренчева

Leave a Comment