29.05.2024
България

Петков: Ще анализираме защо КЕВР вдига цените на тока

„В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока, водата и газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи и да предприемем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което за нас изглежда като сравнително голямо увеличение”. Това обяви премиерът Кирил Петков след първото заседание на новия Министерски съвет.

Другата тема, която е била обсъдена по време на заседанието на Министерския съвет, е била свързана с последиците от наводненията в Южна България. „Още утре ще поканим областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали да ни дадат точна и ясна представа за всички щети и да направим план за най-бързата помощ, която може да им се даде, за да може държавата да се погрижи за пострадалите”, посочи Петков.

Той коментира и въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградата на Министерския съвет. „До четвъртък ще направим правен анализ как да въведем подобна мярка и първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет. Ще погледнем как този пример може да бъде разпространен из цялата държавна администрация. Въпросът е как да го направим максимално ефективно”, каза Петков.

„Ще направим точен анализ как стои юридическата страна на този въпрос. След това ясно заявихме, че ще трябва да има достъп на неваксинираните до тези министерства. На базата на всичко това ще решим каква е точната форма“, добави той.

„Всички се обединихме около факта, че държавната администрация трябва да бъде под същия аршин, както налагането за зелен сертификат върху бизнеса. Това разграничаване трябва да изчезне. Ако искаме да повишим нивата на ваксинация, трябва да започнем от самите нас“, категоричен бе Кирил Петков.

Той посочи, че в момента по нива на ваксинация сме зад Таджикистан и Пакистан. „Средното ниво в ЕС е 70%. Не виждам причина защо да не се стремим към това средно ниво”, коментира  премиерът.

Петков отрече информацията, че ще замести президента Румен Радев на срещата на върха в Брюксел.

На въпрос по повод македонската позиция, премиерът съобщи, че е получил обаждане от Заев. Двамата са обсъдили идеята за съвместни групи и в началото на януари да станат ясни членовете им. Министър-председателят изрази надежда, че през януари тези две групи вече ще започнат работа и ще имат резултати.

„Аз съм заявил, че нашата роля трябва да бъде конструктивна в съюзите – Европейският съюз и НАТО. След като се запознаем с тяхното решение, ние ще заемем позиция, която обслужва българските интереси, но и ще е в синхрон с ЕС”, заяви Петков по повод решението на Съюза да наложи санкции на Русия, ако нападне Украйна.

Източник: NOVA

Related posts

Двама задържани на мача между Левски и ЦСКА

admin

Тошко Йорданов проспал напускането на Кирил Симеонов

Черна статистика

admin

По-евтини винетки за леките коли от 1 януари

admin

Съдът решава дали мобилните оператори могат да увеличат цените

Дани Тренчева

Заловиха камион с 26 мигранти до Драгоман

admin

Leave a Comment