02.02.2023
България

Петков след среща със Синдиката на служителите в МВР: Подадохме си ръце, работата продължава

Представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР се срещнаха с премиера Кирил Петков. По време на разговорите в Министерския съвет бяха обсъдени причините за организираните от СФСМВР протести.

„Подадохме си ръцете, от тук нататък работата ще продължи. Следващата среща е насрочена за понеделник. Трябва да сме сигурни, че структури и части от МВР, които не са работещи, ще бъдат реформирани“, каза след срещата Петков.

„Не се срещаме за първи път с ръководството на синдикатите. Правим ежемесечни срещи от края на миналата година. Всички знаете, че обмисляме сериозни структурни промени в МВР, които не могат да бъдат извършени без мнението на синдикатите. Няма никакво съмнение, че възнагражденията за служителите са изостанали. Ще решим този проблем. Мисля, че синдикатите вярват на МВР. Не може да имаме министерство, което е със структура от преди 50-60 години при коренно променени обществено политически отношения”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Лично аз съм доволен от тази среща и от това, че спазваме една процедура – в момента, в който вървят протести да започнат и преговори. Със сигурност не сме в състояние да решим всички или по-голямата част от проблемите, предизвикали тези протести – поне не бързо и не веднага. Затова протестите ще продължат, както са планирани. Но ще продължим и нашето сътрудничество с премиера и министър Рашков”, заяви от своя страна представителят на синдиката на МВР Валентин Попов.

По думите му, ако в МВР започне реформа, която синдикатите смятат за нормална и възможна – ще я подкрепят. „Ако това ще е в интерес на обществото и на служителите от МВР – сме готови да подкрепим и някои непопулярни мерки. Към момента нямаме индикации, че увеличение на заплатите на служителите ще се случи”, подчерта той.

„Ние нямаме опасения, че на протеста на синдиката в сряда ще се стигне до провокации. Притесняват ни данните, с които разполагаме, да не се предприемат провокативни действия. И да не се стигне до остър конфликт със служителите на МВР“, заяви от своя страна вътрешният министър и допълни, че ще се вземат всички законни мерки да се избегнат подобни последици от демонстрацията. 

По думите на Рашков изоставането на заплатите в МВР не се отнася за този кабинет. „Това е решение взето по времето на Борисов. Изоставането е от няколко години насам. Ние ще вземем всички мерки. При възможност коалиционни партньори също ще направят предложения за промяна на бюджета в МВР“. 

Източник: NOVA

Снимка: БГНЕС

Related posts

Новият подвариант на Омикрон вече е у нас

Дани Тренчева

Никола Стоянов: Цените на горивата няма да отидат надолу

admin

73 млн. лв. осигурява правителството за безплатен градски транспорт за децата

admin

Повдигнаха обвинение на шефа на ГДБОП за натиск по аферата „Хемус“

Дани Тренчева

Борисов без коментир за разпита си, но с тежки прогнози

admin

Съюзът на пчеларите: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Дани Тренчева

Leave a Comment