05.02.2023
България Политика

Петков: Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства

Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след консултациите при президента Румен Радев.

Той заяви, че до 24 часа ще стане ясно разпределението на министерствата.

„Гледаме най-функционално как да се разпределят нещата. За нас най-важното от тази нова структура на Министерския съвет е тя да бъде максимално работеща“, каза Петков.

Снощи изпратихме коалиционното споразумение на нашите партньори, в което направихме предложения за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговор от тях дали имат същите виждания като нас“, уточни Кирил Петков.

„Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание“, допълни той.

Петков каза още, че със сигурност мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица. Това обаче ще зависи и от коалиционните партньори и одобрението на споразумението.

„Хубавото е, че няма червени линии, но има теми, по които има различни гледни точки. Във всяка една от 18-те групи имаме над 90% сходство, но има около 10%, където трябва да се направи анализ“, уточни Кирил Петков.

Той заяви, че ще има Министерство на държавните предприятия.

„Реално Министерството на икономиката плюс едно-две други държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия, защото ние знаем, че тези две функции, въпреки че досега са били обединявани в едно министерство, реално имат съвсем различни функции в модела на
икономическо развитие“, обясни Петков.

„Мислим го главно от ефективност – как една бъдеща изпълнителна власт би работила най-добре“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Източник: btvnovinite.bg

Related posts

Българска газова асоциация: „Булгаргаз“ не изкривяват, а направо лъжат за точки от договора

Дани Тренчева

Корнелия Нинова на разпит в прокуратурата

admin

Черна статистика

admin

Черна статистика

admin

Тийнейджъри се сбиха в автобус в София, единият е арестуван

Дани Тренчева

Почитаме Св. мъченица Татяна Римска

Дани Тренчева

Leave a Comment