07.06.2023
България Политика

Петков: Готови сме да помогнем на всяка община, която има нужда от помощ

„Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще създадем работна група, която да установи какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София – с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме“. Това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна в отговор на въпрос как и дали ще се помогне на общините, които са въвели ограничения за тока. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пък попита министър-председателя кога България ще има одобрен План за възстановяване и устойчивост, споразумение за партньорство и одобрени оперативни програми.

„Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК, тя приветства новите промени.  Предаването отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Като пример мога да ви споделя сектор „Енергетика“. В момента, както знаете, има огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме доста голяма зависимост в АЕЦ „Козлодуй“. В момента конфликтът между НАТО и Русия нараства. Има доста голям риск от потенциални санкции. В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние, като едно ново правителство, не можем да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да имаме по-зелена енергетика“, заяви още Кирил Петков.

Източник: NOVA

Снимка: Георги Димитров

Related posts

Задържаха близо 8 кг екстази на „Капитан Андреево“

admin

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Коледа“

Дани Тренчева

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

Дани Тренчева

Облаци и дъжд ни очакват днес! Готви ли ни изненада времето в следващите дни

admin

Домашен арест за задържания за фалшивите сертификати в Пампорово

Дани Тренчева

Обмислят издаването на зелен сертификат за хората с антитела

Дани Тренчева

Leave a Comment