28.03.2024
България Политика

Петков: Готови сме да помогнем на всяка община, която има нужда от помощ

„Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще създадем работна група, която да установи какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София – с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме“. Това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна в отговор на въпрос как и дали ще се помогне на общините, които са въвели ограничения за тока. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пък попита министър-председателя кога България ще има одобрен План за възстановяване и устойчивост, споразумение за партньорство и одобрени оперативни програми.

„Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК, тя приветства новите промени.  Предаването отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Като пример мога да ви споделя сектор „Енергетика“. В момента, както знаете, има огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме доста голяма зависимост в АЕЦ „Козлодуй“. В момента конфликтът между НАТО и Русия нараства. Има доста голям риск от потенциални санкции. В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние, като едно ново правителство, не можем да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да имаме по-зелена енергетика“, заяви още Кирил Петков.

Източник: NOVA

Снимка: Георги Димитров

Related posts

Румен Радев посрещна министърът на външните работи на Република Армения

admin

Откриха 32 малки питона, скрити между чорапи на ГКПП Капъкуле

admin

Спецпрокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на депутат

Дани Тренчева

Прокуратурата внесе искане за разпит на Божков

admin

Протестиращите шофьори поканиха депутатите от коалицията да се повозят с тях

admin

Възобновиха проверките за продажба на райски газ

admin

Leave a Comment