26.06.2022
България Политика

Петков: Готови сме да помогнем на всяка община, която има нужда от помощ

„Ще говорим с всяка една община, която има нужда от помощ за плащане на тока. Направихме оперативно заседание на НС и решихме, че ще създадем работна група, която да установи какви средства трябват на общините. Когато видяхме примери като този в София – с различните цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини наистина имат нужда от допълнителни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме“. Това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна в отговор на въпрос как и дали ще се помогне на общините, които са въвели ограничения за тока. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пък попита министър-председателя кога България ще има одобрен План за възстановяване и устойчивост, споразумение за партньорство и одобрени оперативни програми.

„Планът за възстановяване и устойчивост е предаден на ЕК, тя приветства новите промени.  Предаването отне доста сериозни промени в някои от секторните политики. Като пример мога да ви споделя сектор „Енергетика“. В момента, както знаете, има огромна зависимост от руския газ. Едновременно с това имаме доста голяма зависимост в АЕЦ „Козлодуй“. В момента конфликтът между НАТО и Русия нараства. Има доста голям риск от потенциални санкции. В плана, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която дава зависимостта да се увеличи още повече от тези доставки и българската независимост в енергийно отношение беше намалена. Ние, като едно ново правителство, не можем да приемем този тип зависимости и трябваше да преработим част от плана, така че да имаме по-зелена енергетика“, заяви още Кирил Петков.

Източник: NOVA

Снимка: Георги Димитров

Related posts

Ресторантьорите ще плащат 9% ДДС до края на 2022 г., по-ниска ставка и за книги, и бебешки стоки

Дани Тренчева

Хотелиери искат тотален локдаун за три седмици, а не сертификат

Дани Тренчева

Мустафа Карадайъ: Очакваме оставката на целия кабинет

admin

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

Съдът освободи 228-те машини на „Сиела Норма“

Дани Тренчева

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” бранят Борисов като един

Leave a Comment