27.07.2024
Икономика Свят

Падащите температури в Европа вдигат цените на тока

Европейските спот цени на електроенергията се повишиха в понеделник, тъй като се наблюдава увеличено търсене в целия региона при прогнози за по-ниски зимни температури.

Цената на тока „ден напред“ в Германия се повишава през първата половина на днешната търговия с 1,6% към 259 евро за мегаватчас (MWh), а на френската енергийна борса се увеличава с 1,2% също към 259 евро, съобщава Ройтерс.

Според данни на Refinitiv Eikon дневното търсене на електроенергия във Франция ще нарасне с 5,5 гигавата (GW) до 75,1 GW във вторник, тъй като се очаква средната температура в страната да спадне с 3,3 градуса по Целзий до 2,8 градуса.

В същото време се очаква потреблението на ток в Германия да се повиши с 2,1 GW до 64,9 GW, тъй като се очаква температурите да паднат с 0,8 градуса до 0,4 градуса по Целзий.

Очаква се също така обаче германската вятърна енергия да нарасне с 2,7 GW на ден до 6,9 GW във вторник, показват данните на Refinitiv.

Анализът на Refinitiv показа, че средното дневно ниво се очаква да скочи до около 22 GW в четвъртък и петък.

Наличността на ядрена енергия във Франция пък остава стабилно около 81,1% от инсталирания капацитет. През декември 2021 г. френската ядрена мощност спадна до 31,5 тераватчаса (TWh), което представляваше спад с 8,5% спрямо същия месец на 2020 г., съобщи енергийната група EDF.

Междувременно един от трите останали работещи ядрени реактора в Германия – Isar 2 на Preussen Elektra, беше затворен в събота поради теч в нерадиоактивна част на централата, съобщи операторът на централата, като се очаква да отвори отново в ранните часове на вторник.

Борсата за електрическа енергия Epex Spot, където се осъществява търговията на ток на редица европейски държави, включително Германия, Франция, Австрия, скандинавските държави и други, заяви в месечен доклад, че търговията за „Ден напред“ и „В рамките на деня“ е отбелязала общ рекорден обем през декември от 56,5 тераватчаса (TWh), което представлява повишение с 2,4% спрямо година по-рано.

Борсата European Energy Exchange (EEX), базирана в Германия, пък отчете през декември изтъргувани европейски енергийни фючърси в обем от 464,6 TWh, което е с 16% повече на годишна база.

Източник: БНР

Related posts

Средната брутна работна заплата у нас нараства

Дани Тренчева

Великобритания ще предостави 100 милиона долара за помощ на Украйна

Дани Тренчева

Земетресение разлюля Турция

Дани Тренчева

Минималната заплата скача до 700 лв. през 2022 г.

Дани Тренчева

Икономисти: Увеличението на цените у нас ще продължи

Дани Тренчева

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в Комисията по бюджет и финанси

Дани Тренчева

Leave a Comment