05.02.2023
Икономика Свят

Падащите температури в Европа вдигат цените на тока

Европейските спот цени на електроенергията се повишиха в понеделник, тъй като се наблюдава увеличено търсене в целия региона при прогнози за по-ниски зимни температури.

Цената на тока „ден напред“ в Германия се повишава през първата половина на днешната търговия с 1,6% към 259 евро за мегаватчас (MWh), а на френската енергийна борса се увеличава с 1,2% също към 259 евро, съобщава Ройтерс.

Според данни на Refinitiv Eikon дневното търсене на електроенергия във Франция ще нарасне с 5,5 гигавата (GW) до 75,1 GW във вторник, тъй като се очаква средната температура в страната да спадне с 3,3 градуса по Целзий до 2,8 градуса.

В същото време се очаква потреблението на ток в Германия да се повиши с 2,1 GW до 64,9 GW, тъй като се очаква температурите да паднат с 0,8 градуса до 0,4 градуса по Целзий.

Очаква се също така обаче германската вятърна енергия да нарасне с 2,7 GW на ден до 6,9 GW във вторник, показват данните на Refinitiv.

Анализът на Refinitiv показа, че средното дневно ниво се очаква да скочи до около 22 GW в четвъртък и петък.

Наличността на ядрена енергия във Франция пък остава стабилно около 81,1% от инсталирания капацитет. През декември 2021 г. френската ядрена мощност спадна до 31,5 тераватчаса (TWh), което представляваше спад с 8,5% спрямо същия месец на 2020 г., съобщи енергийната група EDF.

Междувременно един от трите останали работещи ядрени реактора в Германия – Isar 2 на Preussen Elektra, беше затворен в събота поради теч в нерадиоактивна част на централата, съобщи операторът на централата, като се очаква да отвори отново в ранните часове на вторник.

Борсата за електрическа енергия Epex Spot, където се осъществява търговията на ток на редица европейски държави, включително Германия, Франция, Австрия, скандинавските държави и други, заяви в месечен доклад, че търговията за „Ден напред“ и „В рамките на деня“ е отбелязала общ рекорден обем през декември от 56,5 тераватчаса (TWh), което представлява повишение с 2,4% спрямо година по-рано.

Борсата European Energy Exchange (EEX), базирана в Германия, пък отчете през декември изтъргувани европейски енергийни фючърси в обем от 464,6 TWh, което е с 16% повече на годишна база.

Източник: БНР

Related posts

Земетресение в Гърция

Дани Тренчева

Постоянният обстрел от руските сили осуетява евакуацията от Луганската област

20 млн. лв. от бюджета на ВСС ще бъдат дадени на БАН

Дани Тренчева

Регистриран е нов опасен вариант на коронавируса

Дани Тренчева

Бизнесът: Възможен е рязък спад в икономиката заради недостатъчните компенсации за тока

Дани Тренчева

Външните министри на Русия и Украйна ще преговарят на турска територия

Дани Тренчева

Leave a Comment