17.06.2024
България

Официално: Кирил Петков задължи министрите да ходят на работа със зелен сертификат

Заповедта на министър-председателя Кирил Петков за допуск до сградата на Министерския съвет само със зелен сертификат е в сила от настоящата седмица. Административният акт беше подписан от премиера през декември миналата година и влиза в сила след двумесечен подготвителен период. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Администрацията на Министерския съвет работи в обичайния си ритъм с оглед на изключително високия брой служители, които имат зелен сертификат – близо 90%.

В сградата на Министерския съвет се допускат само лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване, удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2. Допускат се също лица, които представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта изследване по метода на полимеразна верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизане в обекта, удостоверено чрез валиден документ.

Валиден документ за ваксинация, валиден документ за преболедуване и валиден документ за изследване са документите по смисъла на т. II от Заповед РД-01-973 от 26 ноември 2021 г. на министъра на здравеопазването.

Посочените условия за допуск до сградата на Министерския съвет не се прилагат по отношение на представителите на медиите, съдиите от Конституционния съд и служителите на съда, както и относно граждани, куриери и други лица, подаващи документи, жалби и сигнали чрез приемната на администрацията. Изключение от заповедта са и лицата под 18-годишна възраст.

Още в първите дни от встъпването в длъжност на новото правителство, премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова дадоха заявка, че приоритет на властта ще бъде постигане на „администрация без COVID-19“, като се въведе стратегия за поетапно въвеждане на зелен сертификат за администрацията и бързи тестове като алтернативна възможност за упражняване на правото на труд. Министър-председателят още през декември подписа заповед с отложено действие, която да влезе за изискване на зелен сертификат за служителите на Министерския съвет, като се даде минимум 40-дневна отсрочка за подготвителен период.

Източник: dariknews.bg

Related posts

Къде може да си направите безплатни бързи антигенни тестове в страната

Дани Тренчева

България се запасява с 11 млн. таблекти калиев йодид

ЦИК и „Сиела Норма“ в спор за резервните машини

Дани Тренчева

Христо Иванов: Отиваме към избори

Разпитват обвинения за аферата на „Хемус“ в присъствието на Гешев

Дани Тренчева

Петков: Краят на „златните паспорти“ ще дойде в най-кратко време

Дани Тренчева

Leave a Comment