19.04.2024
Covid-19 Свят

От сертификат до пълен локдаун – какви ограничения влизат в сила в Европа

Германия предупреди за възможно пълно затваряне заради COVID-19, след като Австрия стана първата страна в Западна Европа, която връща мярката за справяне с увеличаващите се заразявания.

Нарастват опасенията, че в резултат може да се забави възстановяването на регионалната икономика.

Германия

На места, където процентът на хоспитализация надвишава определен праг, достъпът до обществени, културни и спортни събития и до ресторанти е ограничен до ваксинирани или излекувани.

В обществения транспорт и на работа всеки, който не е ваксиниран, трябва да предостави отрицателен резултат от тест.

Франция

От юли Франция изисква хората да представят сертификат за ваксинация, за да влизат на обществени места като театри или музеи и разшири правилото през август, за да включи ресторанти и влакове на дълги разстояния. Президентът Еманюел Макрон досега изключваше ново затваряне, което според него е ненужно заради сертификата за ваксинация.

Италия

От 15 октомври е задължително всички работещи в публичния и частния сектор да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или скорошно възстановяване от инфекция. Досега не са наложени други съществени ограничения.

Испания

Премахна почти всички ограничения, но няколко региона имат ограничения на капацитета на баровете, а Каталуня изисква клиентите да показват пропуск за COVID в нощните клубове.

Нидерландия

На баровете, ресторантите и магазините е наредено да затварят рано поне до 4 декември. На феновете е забранено да участват във всички спортни събития дотогава. Доказателство за ваксиниране срещу COVID-19, скорошно възстановяване от инфекция или отрицателен тест за коронавирус се изисква за вход във всички барове, ресторанти и други събития, където присъствието е ограничено до максимум 1250 души.

Австрия

От днес – пълен локдаун със затворени магазини, които не са от първа необходимост, и на обществеността е разрешено да напуска домовете си само по ограничен брой причини, като например ходене на работа. (Досега в продължение на седмица локдаунът се отнасяше само за хора, които не са напълно ваксинирани).

Белгия

Белгийците трябва да работят четири дни в седмицата от вкъщи, а маските са задължителни на закрито за всички на възраст над 10 години. В кафенета и ресторанти се изискват пропуски за COVID, показващи ваксинация, отрицателен тест или скорошно преболедуване.

Дания

Пропускът за корона, който удостоверява, че притежателят е ваксиниран или е с отрицателен тест, беше въведен отново в цялата страна през ноември за посещения на ресторанти, кафенета, домове за възрастни хора и събития на закрито с повече от 200 души.

Люксембург

Необходими са пропуски за COVID в кафенета и ресторанти и до 10 души могат да се срещат на закрито, без да се налага да носят маски и да спазват социално дистанциране.

Гърция

От днес на неваксинираните хора ще бъде забранено да влизат в закрити помещения, включително ресторанти, кина, музеи и фитнес зали, дори ако тестът им е отрицателен.

Румъния

Достъпът до повечето несъществени обществени места, с изключение на хранителни магазини и аптеки, е разрешен само за хора, които са ваксинирани или са се възстановили от вируса. Магазините затварят в 21 ч. а неваксинираните трябва да спазват полицейски час.

Чехия

От 22 ноември само ваксинираните хора или тези, които са се възстановили от инфекция, ще могат да посещават ресторанти или културни и спортни събития. Компаниите трябва редовно да тестват неваксинирани работници, училищата ще тестват децата. Правителството препоръчва домашна работа. Предвижда се до февруари.

Словакия

От 22 ноември само ваксинирани ще бъдат допуснати до събития, ресторанти, магазини, които не са от първа необходимост и търговски центрове. В най-силно засегнатите райони ресторантите ще сервират само храна за вкъщи, а обекти като фитнес зали ще бъдат затворени. Неваксинираните работници ще трябва да правят тестове редовно или няма да бъдат допускани на работните места. Мерките са планирани за три седмици.

Португалия

Цифровият сертификат за COVID-19 на ЕС е необходим за влизане в нощни клубове и големи събития, както и за пътуване.

Швеция

След като премахнаха почти всички ограничения през последните месеци, властите ще изискват пропуски за ваксинация срещу COVID-19 при събития на закрито с повече от 100 души от 1 декември.

Източник: Дневник

Related posts

Две земетресения в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Суперзеленият сертификат влиза в сила в Италия

Дани Тренчева

И тази седмица учебните занятия в община Симитли продължават да са на ротационен принцип

Дани Тренчева

МС: До края на епидемичната обстановка ДДС остава 9% за някои стоки и услуги

Дани Тренчева

COVID-19: Турция започна масово производство на своята ваксина

Дани Тренчева

Официално: Омикрон и подвариантите му вече доминират в България

Дани Тренчева

Leave a Comment