20.07.2024
Кресна Пулсът на Югозапада

От популацията на костенурки и змии в Кресненското дефиле зависи трасето на АМ „Струма“

Два договора, финансирани с пари от бюджета, се изпълняват в момента и от тях ще зависи откъде ще мине магистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Единият е за мониторинг върху популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка през Кресненския пролом. В края на октомври миналата година приключило наблюдението за есенния сезон.

Вторият е за изработване на технически проект и изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Това става ясно от отговор на регионалния министър Иван Шишков на питане на депутата от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов, информира „24 часа“.

Шишков посочва още, че специфичните консервационни цели за защитените зони „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“, които са засегнати от бъдещото трасе на магистралата, са били определени и на 25 октомври миналата година са издадени заповеди на МОСВ за тези зони. Предстои да бъде направен анализ на изводите от доклада по оценка на съвместимостта и съответно на решението по екооценката.

Related posts

Наложени са наказания по дела на Окръжна прокуратура – Благоевград за производство, държане и разпространение на наркотици

Дани Тренчева

Земеделска професионална гимназия „Кл. Тимирязев“ гр. Сандански с поредна нова придобивка!

admin

Общинска кампания за предоставяне на дърва за огрев в община Банско

Дани Тренчева

Деца събраха за часове 5000 лева на благотворителен базар в Банско

Дани Тренчева

Безпрецедентни мерки в приют за безстопанствени животни в Благоевград

admin

Близо 100 кучета са кастрирани за седмица в ОП „Общински приют за безстопанствени животни“ – Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment