21.02.2024
Кресна Пулсът на Югозапада

От популацията на костенурки и змии в Кресненското дефиле зависи трасето на АМ „Струма“

Два договора, финансирани с пари от бюджета, се изпълняват в момента и от тях ще зависи откъде ще мине магистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле. Единият е за мониторинг върху популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка през Кресненския пролом. В края на октомври миналата година приключило наблюдението за есенния сезон.

Вторият е за изработване на технически проект и изпълнение на част от мерките за смекчаване на въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле. Това става ясно от отговор на регионалния министър Иван Шишков на питане на депутата от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов, информира „24 часа“.

Шишков посочва още, че специфичните консервационни цели за защитените зони „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“, които са засегнати от бъдещото трасе на магистралата, са били определени и на 25 октомври миналата година са издадени заповеди на МОСВ за тези зони. Предстои да бъде направен анализ на изводите от доклада по оценка на съвместимостта и съответно на решението по екооценката.

Related posts

Болнично отделение тъне в разруха: Даряващите кръв в ОТХ към МБАЛ-Благоевград застрашени от падаща мазилка и течаща от покрива от вода

admin

Над 100 хил. са ваксинираните срещу COVID – 19 в област Благоевград

Дани Тренчева

Благоевград посреща премиера и президента без улични кучета по площадите

Дани Тренчева

Кметът на Симитли Апостол Апостолов стана парламентарен сътрудник на депутата К. Стойков от Петрич

admin

Община Симитли организира благотворителен футболен турнир в помощ на Венци Венциславов

admin

Задържаният за убийството на дядо Иван от Микрево остава в ареста

admin

Leave a Comment