15.06.2024
България Политика

От ДПС твърдят, че са заплашени от премиера с думите „Аз вас ще ви оправя“

Аз ще ви оправя. Джеймс О’Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини“, тези думи твърдят, че са чули от Движението за права и свободи (ДПС) като заплаха от премиера Кирил Петков.

Това обявиха председателят и зам.-председателят на партията Мустафа Карадайъ и Станислав Анастасов на брифинг в Народното събрание. По думите им Петков е изрекъл това по време на т.нар. блиц контрол (когато премиерът и заместниците му отговарят на въпросите на депутатите – бел. авт.) по-миналия петък (13 май).

„Минавайки покрай т.нар. кошара, където са представителите на Министерския съвет, Кирил Петков се опита да ме привика, аз застанах на дистанция, след което той ми каза: „Аз ще ви оправя. Джеймс О’Брайън е името на човека, до три седмици очаквайте новини“, твърди Станислав Анастасов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че е изпратил писмо до Джеймс О’Брайън, ръководител на службата за координация на санкции към държавния департамент на САЩ, за да го информира как се използва неговото име, според Карадайъ, „за да заплашва политически опоненти“.

Джеймс О’Брайън е координатор в Държавния департамент за санкциите, налагани от институцията. Зае длъжността миналия месец след утвърждаване от Сената и така запълни позиция, останала празна от 2017 г. насам, когато президент бе Доналд Тръмп. Дошлият на власт след него Джо Байдън обаче номинира О’Брайън през октомври. Този пост отговаря за надзора дали се спазват санкциите, както и (според Държавния департамент) за „укрепването на сътрудничеството със съюзниците и партньорите в употребата на този жизненоважен инструмент“. Друга отбелязана цел е да „насърчи отчетността за корупцията и злоупотребите на човешките права и да възпира и пресича активности, които застрашават националната сигурност“ на САЩ.

Related posts

Актуализираха списъка на държавите по цветови зони за влизане у нас

Дани Тренчева

Депутатите не приеха доклад, според който няма нито един констатиран случай на неправомерно прилагане на СРС за 2020 година

admin

БЛС предупреждава, че решение на НЗОК създава опасност за пациенти

Дани Тренчева

МЗ обяви ще има ли затягане на мерките

Дани Тренчева

Митнически служители откриха 90 000 недекларирани британски лири при две проверки на ГКПП Дунав мост-Видин

Дани Тренчева

Ограничения в движението на автомагистрала „Тракия“

admin

Leave a Comment