02.12.2023
Covid-19 България Свят

Отлив на българските туристи в Одрин заради изискването за PCR тест

Отлив от 70 процента на българските туристи се наблюдава в Одрин след въвеждането на изискване за негативен PCR тест за COVID-19 на границата, което накара някои търговци да затворят поради липса на клиенти, предаде турската агенция ДХА.

България, където броят на случаите нараства, а нивото на ваксинацията остава ниско, включи Турция към страните в „червената зона“, посочва ДХА. Това означава, че за да дойдат в Одрин на еднодневно посещение, е необходимо представянето на сертификат за ваксинация и негативен PCR тест на връщане в България, уточнява агенцията.

Налагането на мярката предизвика отлив на българските туристи в Одрин още в първия ден. Докато миналата седмица дневно през границата идваха средно по 10 хиляди души, вчера в през ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево са преминали едва 3207, отбелязва ДХА.

Някои от търговците в града, особено в местата, където пазаруват предимно българи, затвориха магазините поради липса на клиентела.

„Заради прилаганите от България тестове потокът прекъсна. Както виждате няма никой. В трудно положение сме“, обяснява местен търговец, притеснен как ще плаща сметките за ток и наем.

Друг се оплака пред агенцията, че още не е направил първата си продажба за деня. „Когато българите не идват в Одрин, работата е лоша“, жалва се той.

Източник: БТА

Related posts

702 наблюдатели са регистрирани за изборите

Дани Тренчева

Български хирурзи откриха опасно усложнение от COVID-19

Дани Тренчева

Прокуратурата иска постоянен арест на учителят-педофил

admin

България в топ 3 за най-евтини недвижими имоти в света

Дани Тренчева

Бойко Борисов: Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория

admin

Парламентът ще заседава извънредно във вторник заради бюджета

Дани Тренчева

Leave a Comment