19.03.2024
Covid-19 Свят

Откраднаха ключове за генериране на европейски зелен паспорт

Неизвестни лица са откраднали от компетентните органи в европейска държава електронните ключове, използвани за генериране на европейски зелен паспорт, съобщи италианската агенция ANSA.

Твърди се, че някои от ключовете са били публикувани и разпространени в интернет програми за създаване на фалшиви сертификати. Според квалифицирани италиански източници, вече е взето решение да се анулират всички пропуски, генерирани с тези ключове.

Планирани са и поредица от срещи на европейско равнище между всички технически заинтересовани страни за задълбочен анализ на ситуацията. Все още не е известен броят на откраднатите кодове, нито дали проблемът засяга и Италия, въпреки че разследването тече.

Кражбата на ключовете не е извършена в Италия. Първоначалните разследвания показаха, че не е имало компютърни атаки срещу Sogei – компанията за информационни технологии на Министерството на икономиката, която предоставя кодовете за генериране на зелени сертификати в Италия.

Следователно атаката може да е била извършена срещу подобна институция в друга европейска държава. Към момента, обаче, е потвърдено, че откраднатите ключове са анулирани и в резултат на това всички зелени пропуски, генерирани с тези кодове, са невалидни.

Related posts

Украйна съобщи за мащабна кибератака срещу правителствени сайтове

Дани Тренчева

Европейската комисия обяви златните паспорти за заплаха за сигурността

Дани Тренчева

Турция трайно се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС

admin

Прокуратурата в Атина разследва медици за фалшиви сертификати

Дани Тренчева

Над 100 хиляди души са избягали от домовете си в Украйна

Дани Тренчева

Коронавирусът у нас: 288 нови случая, шестима починали

admin

Leave a Comment