25.04.2024
Политика

Османи: Очакваме конструктивни разговори с новото българско правителство

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство в Република България, връщане на доверието, разговор по съществените въпроси, които имаме на масата и бързо деблокиране на процеса. За нас това е най-важно. Това е посланието, отправено днес от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде за БТА агенция МИА.

На пресконфеенция днес, в отговор на журналистически въпрос насрочена ли е срещата с българския премиер Кирил Петков, Османи поясни, че е предвидено засилване на комуникацията още в първите дни и седмици на тази година. Все пак, подчерта той, новото правителство трябва да бъде гласувано в Собранието, за да може след това официално да се осъществят срещи на бъдещия премиер, и на представители на правителството. Междувременно ще се работи по подготовката за започване на тези дейности веднага след формирането на новото правителство.

„Целта на посещението, тоест на тази среща, е връщане на отношенията в един нормален, европейски, евроинтеграционен коловоз, връщане на доверието и общ ангажимент за преодоляване на това предизвикателство, пред което са изправени нашите отношения“, каза министър Османи на днешната пресконференция, на която говори за предстоящото през 2023 г. председателство на ОССЕ.

Запитан от журналистите ще се иска ли българската декларация да претърпи някаква промяна, за да може преговорите да продължат, Османи отговори решително, че декларацията на българския парламент е вътрешен въпрос на България и нейната позиция в рамките на Съвета на ЕС по отношение на началото на преговорите.

Османи напомни, че преди два дни България е отбелязала 15 години от членството си в ЕС и подчерта, че през целия този период тя се е профилирала като страна, подкрепяща разширяването.

„Това е така е поради факта, че е от национален интерес на България, както и от стратегически и геополитически интерес на ЕС. Разширяването не е само наш интерес или на страните кандидатки, а е стратегически геополитически въпрос на Съюза, включително на страните членки, а и на България. И оттук, очакваме в рамките на тази визия да продължим разговорите, тъй като и нашите отношения ще развият истинския си потенциал, доколкото се развиват в рамките на евроинтеграционните аспирации, тоест амбиции на региона“, заяви външният министър на пресконфелренцията.

На въпрос за изявлението на албанския премиер Еди Рама за възможно отделяне на Албания от пакета, Османи оцени, че неформалното политическо групиране на Албания и Република Северна Македония е в интерес на двете държави.

„Тези процеси са циклични, днес Албания няма проблем, Северна Македония има, но през 2019 г. ситуацията беше обратната, ние нямахме проблеми, Албания имаше. Ако гледаме краткосрочно, може би ще имаме определен интерес за една крачка в процеса, но смятам, че дългосрочно двете държави ще спечелят с регионална динамика. Затова смятам, ако това е допълнителен аргумент за убеждаване на албанските граждани, на албанското правителство, че неформалният регионален подход е в интерес на двете държави, а и на региона като цяло. Но Албания има право да иска нещо такова, тъй като процесът е индивидуален“, поясни външният министър Буяр Османи.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Related posts

Ето кои са новите зам.-председатели на Народното събрание

Дани Тренчева

Петков: Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства

Дани Тренчева

Подкрепата за ПП пада, а за ГЕРБ не се вдига

Радев за състоянието на армията

admin

Настимир Ананиев: Важно е да чуем какво се случва по договорите за ремонт на пътищата

Борисов приветства декларацията на „Демократична България“

admin

Leave a Comment