28.03.2024
Covid-19 България

Осигурени са тестове за присъствено обучение на всички ученици от 6 декември

Късно снощи в склада на Българския червен кръст (БЧК) са пристигнали нови 90 хиляди теста за COVID-19 за учениците, съобщиха от просветното министерство. Днес те се разпределят в училищата. Така недостигът на тестове за изследване на учениците от 1 до 12 клас, които ще се върнат в клас на 6 декември, е намалял до 60 хил. теста.

„Тестването за понеделник, 6 декември, е осигурено“, каза в кулоарите на Народното събрание министър Николай Денков. Все още обаче няма тестове за следващия понеделник, 13 декември.

В края на деня ще е ясно колко родители са дали съгласие за възстановяване на присъственото обучение с тестване веднъж седмично.

„След момента, в който беше променена заповедта на министъра на здравеопазването с тестовете, които пристигнаха снощи късно вечерта за следващата седмица сме осигурени. Това, което е обещано е следващата седмица да дойдат нови тестове, така че да можем да продължим този процес вече с еднократното тестване“, заяви Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров увери, че е съгласувал с образователното министерство наличните количества тестове. „Те позволяват от понеделник всички да тръгнат на училище с еднократно тестване“ Министърът уточни, че става дума за щадящи тестове, въпреки че той препоръчвал за учениците от 8-и до 12-и клас тестовете да са с проба от носоглътката. От двете министерства обявиха, че са се разбрали изследванията да се правят веднъж седмично, а не както досега беше при най-малките (от 1-и до 4-и клас) – по два пъти. Това ще позволи да се осигурят тестове за всички ученици, докато бъдат направени нови доставки. По-късно министерството на образованието опроверга съобщението на здравния министър, като обяви, че има нужда от още над 150 хил. неинвазивни теста, за да върне всички ученици в клас от 6 декември 2021 г., дори ако ги тества само веднъж в седмицата.

Източник: dnevnik.bg

Related posts

МВР: 60 от 84 млн. лв за „Хемус“ са изнесени кеш в сакове и чували

Дани Тренчева

Акад. Денков прие мандата от името на „Продължаваме Промяната“

admin

Илияна Йотова: Днес транспорт и екология в ЕС означават единствено сигурност

„Пътна полиция“ започва акция „Зима“

Дани Тренчева

Заловиха служител на МВР, превозвал мигранти

admin

Прогноза за времето 1 февруари 2022

Дани Тренчева

Leave a Comment