20.07.2024
България

Опитаха да оперират жена във видинската болница заради счупване, без тя да има такова

Нов скандал във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна жена заради счупване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина й предотврати ненужната интервенция, става ясно от разследване на NOVA. Лекарска некомпетентност или финансови мотиви са в основата на скандалния случай?

76-годишната Добринка Антонова от Видин на 24 януари претърпява инцидент. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болка и е откарана във видинската болница. Правят й рентгенова снимка.

„Закараха ме в отделение „Травматология“, дежурен беше доктор Цолов. Той разгледа внимателно снимката от рентгена и каза, че има травма на шийката на тазобедрената става и че ще се наложи операция. Каза още, че операцията ще струва 1068 лева, това е цената на имплантите, които ще се вложат в операцията. Преспах в болницата, на сутринта на визитация доктор Цолов попита какво става, ще се внесат ли парите за операцията. Отговорих, че синът ми пътува за Видин и че ще се внесат парите. Аз наистина смятах, че ще ме оперират във Видин” разказва потърпевшата жена.

Когато синът й, живеещ в София, пристига във Видин, разбира, че майка му е подготвена за операция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза – счупване на бедрената кост. Чакат само него – да заплати 1 068 лева на касата, преди да започнат. Това и телефонен разговор от предишната вечер с д-р Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо нередно.

„Направи ми впечатление, че изглежда много настоятелен, сякаш тази операция трябва да се случи на секундата едва ли не. Стана ми странно защо така ме агитира. Нещо много ме усъмни. Докторът каза, че трябва авансово да бъдат внесени 1068 лева”, спомня си синът на Добринка – Петър Антонов.

Той отказва операцията и на момента с частна линейка откарва майка си в София, в болница „Пирогов”. „Тук в „Пирогов“ установиха, че няма никакво счупване на тазобедрената кост. По-късно видяха снимката от Видин, аз показах сниманата от мен диагноза и приемащият в Пирогов просто се изсмя, разтвори ръце и каза: „Видин“, разказва още Петър.

Потърсихме още един специалист. Шефът на рентгенологията в столичната „Александровска” болница. Показахме му двете рентгенови. „Аз не виждам счупване. Не виждам причина да се провежда операция, при положение, че няма счупване на костта”, категоричен е доц. Мартин Крупев, началник клиника „Образна диагностика“ – УМБАЛ „Александровска“.

Отправихме се към Видин, за да потърсим доктор Цолов. Той призна, че е гледал рентгеновата снимка. Заяви, че рентгенологът, който бил разчел снимката, е установил счупването. Екипът ни провери и установи, че в болницата не работи такъв рентгенолог.  Правилата в медицината обаче са категорични. Лекарят трябва да разгледа добре рентгеновата снимка и ако се усъмни и най-малко в разчитането, направено от рентгенолога, трябва да направи скенер на пациента, който със сигурност ще покаже дали има счупване или не. Странно, но доктор Цолов не прави скенер на пациентката, макар болницата да разполага с такъв. И поставя диагнозата „счупване на бедрена кост“.

Тук е тънкият момент, че при операция на счупена бедрена кост, пациентът плаща от джоба си – 1068 лева  за метална шина, наречена имплант, с която с два болта се фиксира счупената кост. Публична тайна е, че у нас лекарите, които оперират и поставят импланта, взимат голям процент от цената на този имплант. От цената, на която го е платил пациентът.  Процента си лекарите получават директно от фирмата, която доставя имплантите на съответната болница. И така доктор Цолов избира да оперира несъществуващо счупване и съответно да постави имплант. В случая на здрава кост.

„Аз съм я прегледал и тя не можеше да отлепва крака”, каза за NOVA ортопедът д-р Владимир Цолов.

Екипът на NOVA потърси ръководството на болницата. Директорката изведнъж се оказа заета. Прати заместник-директора д-р Богдан Томов, който е и ортопед.

„Не мога да твърдя и да кажа какво е имал предвид колегата д-р Цолов. Той е смятал, че там има фрактура. Болницата не взима една стотинка от една такава операция. Това, което мога да ви кажа, е, че ще направим сериозна проверка по случая”, заяви пред камерата ни д-р Богдан Томов.

Още по-странно е, че в „Пирогов”, при прегледа на възрастната жена лекарите откриват друго счупване, което във Видин не виждат. Макар, че е видимо на снимките и от Видин, и от Пирогов. Счупване на пубисна кост, която е на 15 сантиметра от бедрената кост. Лечението на това счупване се състои в това един месец пациентът да е в покой. При него не се прави операция и не се слагат импланти. То остава невидимо за доктор Цолов и мистичния рентгенолог от видинската болница, които иначе категорично видяха несъществуващото счупване на бедрената кост.

„Тези операции се правят по две причини. Едната причина е да се вземат пари по клинични пътеки, а другата е лекарят, който извършва операцията, да получи процент от цената на съответния консуматив, тоест импланта”, казва синът на пациентката.

Related posts

Комитова: Смятам да предам щафетата на новия министър и да се оттегля

Дани Тренчева

Проф. Виолета Йотова: Изолацията се отразява изключително вредно на децата

Дани Тренчева

Съветниците от ДБ обвиниха управляващите в София в рекет към държавата

admin

Президентът призова за откровен диалог, политическа воля и мъдрост в отношенията между България и РСМ

Дани Тренчева

„Пирогов“: Пациентите от РСМ са стабилни, предстои оценка на възможностите за изписването им

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Leave a Comment