29.11.2022
Covid-19

Омикрон не защитава хората без ваксина от другите разновидности на COVID-19

Заразяването с варианта Омикрон на новия коровавирус не води до имунитет, който може да осигури защита срещу други разновидности на инфекцията, ако пациентът не е преболедувал или няма поставена ваксина, сочи проучване на американски учени, публикувано в електронната библиотека medRxiv.

Изследователският екип, ръководен от Дженифър Даудна, която е носител на Нобелова награда и професор в Калифорнийския университетв Бъркли, е искал да установи дали разпространението на Омикрон ще доведе до развитието на стаден имунитет срещу всички разновидности на новия коронавирус.

„Свръхбързото разпространение на Омикрон накара учените да спорят дали ще доведе до имунитет на световното население срещу други вариации на коронавируса. Нашите експерименти върху мишки показаха, че това ще се случи само ако пациентите вече са се срещнали с инфекцията или пък са били ваксинирани срещу COVID-19“, е заключението на експертите.

Биолозите провеждат серия от експерименти с мишки с частично човешка имунна система. По време на опитите учените заразяват гризачи с вариантите Делта и Омикрон, след което анализират имунния отговор на оцелелите животни към други варианти на новия коронавирус.

Резултатите неочаквано показват, че инфекцията с Омикрон не дава имунитет срещу други варианти на коронавируса, дори в първите дни и седмици след възстановяването на гризачите. От друга страна, инфектирането на мишките с Делта води до появата на антитела и Т-клетки, способни да неутрализират първоначалните разновидности на новия коронавируса.

Учените предполагат, че тези разлики между вариантите се дължат на факта, че Омикрон почти не прониква в дълбоко в белите дробове на пациентите и не образува сериозни огнища на възпаление. Професор Даудна и нейните колеги обаче установяват, че най-новият вариант на COVID-19 при ваксинирани или възстановени мишки води до появата на имунитет срещу всички познати разновидности на заразата.

Това предполага, че разпространението на Омикрон ще доведе до формиране на стаден имунитет срещу инфекцията, но ако значителна част от населението на Земята е преболедували или е ваксинирано, е заключението на експертите.

Източник: БТА

Related posts

Експерти: Омикрон може да рестартира пандемията

Дани Тренчева

Здравният министър: Зеленият сертификат не е дискриминация

Дани Тренчева

Проф. Кунчев: Локдаунът трябва да бъде въведен веднага

Дани Тренчева

Ще има ли COVID хапче скоро?

Дани Тренчева

Безлов: Превърнахме се в един социално-медицински експеримент

Дани Тренчева

Проф. Огнян Кунчев: През март отново ще има пик на заболеваемостта от COVID

Дани Тренчева

Leave a Comment