25.05.2024
Covid-19

Омикрон не защитава хората без ваксина от другите разновидности на COVID-19

Заразяването с варианта Омикрон на новия коровавирус не води до имунитет, който може да осигури защита срещу други разновидности на инфекцията, ако пациентът не е преболедувал или няма поставена ваксина, сочи проучване на американски учени, публикувано в електронната библиотека medRxiv.

Изследователският екип, ръководен от Дженифър Даудна, която е носител на Нобелова награда и професор в Калифорнийския университетв Бъркли, е искал да установи дали разпространението на Омикрон ще доведе до развитието на стаден имунитет срещу всички разновидности на новия коронавирус.

„Свръхбързото разпространение на Омикрон накара учените да спорят дали ще доведе до имунитет на световното население срещу други вариации на коронавируса. Нашите експерименти върху мишки показаха, че това ще се случи само ако пациентите вече са се срещнали с инфекцията или пък са били ваксинирани срещу COVID-19“, е заключението на експертите.

Биолозите провеждат серия от експерименти с мишки с частично човешка имунна система. По време на опитите учените заразяват гризачи с вариантите Делта и Омикрон, след което анализират имунния отговор на оцелелите животни към други варианти на новия коронавирус.

Резултатите неочаквано показват, че инфекцията с Омикрон не дава имунитет срещу други варианти на коронавируса, дори в първите дни и седмици след възстановяването на гризачите. От друга страна, инфектирането на мишките с Делта води до появата на антитела и Т-клетки, способни да неутрализират първоначалните разновидности на новия коронавируса.

Учените предполагат, че тези разлики между вариантите се дължат на факта, че Омикрон почти не прониква в дълбоко в белите дробове на пациентите и не образува сериозни огнища на възпаление. Професор Даудна и нейните колеги обаче установяват, че най-новият вариант на COVID-19 при ваксинирани или възстановени мишки води до появата на имунитет срещу всички познати разновидности на заразата.

Това предполага, че разпространението на Омикрон ще доведе до формиране на стаден имунитет срещу инфекцията, но ако значителна част от населението на Земята е преболедували или е ваксинирано, е заключението на експертите.

Източник: БТА

Related posts

Обсъждат връщането на учениците от I до IV клас

Дани Тренчева

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Актуализираха списъка на държавите по цветови зони за влизане у нас

Дани Тренчева

Кацаров: Според мен учениците от 8. до 12. клас могат да се тестват и като възрастните

Дани Тренчева

Австрия въвежда национална лотария за ваксинирани

Дани Тренчева

74% от Гърците са ваксинирани

Дани Тренчева

Leave a Comment