29.05.2024
България Политика

Омбудсманът поиска от депутатите COVID добавките към пенсиите да не се удържат от ЧСИ

Омбудсманът Диана Ковачева поиска COVID добавките от 60 лв., изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.

Предложението е изпратено до председателя на Народното събрание Никола Минчев и до депутатите от две парламентарни комисии – по труда и социалната политика и по бюджет и финанси с настояване да има изрична нормативна разпоредба, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Диана Ковачева мотивира искането си и със сигналите, които са й изпратили пенсионерите. Възрастните хора алармират, че още преди да стигне до тях добавката, вече им се удържа за наложени запори заради непогасен кредит или затруднения в плащането на битови сметки. По този начин, вместо да бъдат подпомогнати в разгара на кризата, сумите им отиват за погасяването на дългове, коментират от институцията. Омбудсманът настоява да се добави нов параграф в Законопроекта за удължаване до 31 март 2022 г. на действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. и Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 г.

„Законодателно е предвидено, с оглед необходимостта от средства за покриване на належащи нужди на длъжника, някои негови вземания да са изцяло несеквестируеми, а други, като доходите от труд и пенсия, да са частично секвестируеми. Извън законово определените като несеквестируеми средства на длъжника, другите негови вземания могат да се удържат за удовлетворяване на кредитора“, посочва Диана Ковачева. Тя допълва, че чл.444, т.8 от Гражданския процесуален кодекс сочи, че изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника – физическо лице: предвидените в друг закон вещи и вземания като неподлежащи на принудително изпълнение. Такива разпоредби има съответно в Кодекса за социално осигуряване, Закона за хората с увреждания, Закона за семейните помощи за деца, Закон за социалното подпомагане, обяснява още омбудсманът.

Цялото предложение на омбудсмана може да видите на: https://www.ombudsman.bg/news/5566.

Източник: БТА

Related posts

КНСБ с декларация в подкрепа на строителния бранш

admin

Минеков: Връщаме си собствеността. ГЕРБ: Ще съществуваме и без помещение

Дани Тренчева

13 тежки катастрофи по пътищата за изминалото денонощие

admin

Важен ден за православните християни

Дани Тренчева

Правителството отпуска средства за възстановяване на щетите от наводненията

Дани Тренчева

Разследват мъж за изнасилване, побой и опит за запалване на непълнолетно момиче

Дани Тренчева

Leave a Comment