22.04.2024
България Политика

Илияна Йотова: Не сме в ситуация да си позволим нови избори

Има много страни, в които предсрочните избори или въобще изборите са решение, за съжаление не сме в ситуация да си го позволим. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова днес пред журналисти относно проблемите в управляващата коалиция. Тя участва в национална дискусия за решаване на негативните демографски тенденции у нас, организирана под неин патронаж.

Вчера лидерът на партия „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов във видеообръщение заяви, че партията му ще се оттегли от управлението и ще изтегли министрите си от кабинета.

Вицепрезидентът каза, че нови предсрочни избори няма да бъдат прецедент, но има много стъпки които да бъдат извървени преди да се стигне до това. Всичко е в ръцете на министър-председателя, той е на ход, заяви тя. Йотова подчерта, че премиерът трябва да извърви няколко стъпки. Трябва да е достатъчно убедителен в евентуална нова формула на кабинета, ако се стигне до оставките на министрите от ИТН и те действително излязат от коалицията, коментира тя. „На второ място трябва да се защити актуализацията. Това се прави само със силни аргументи, със силни причини, с добре обосновани предложения. Оттук нататък ще се опита и възможността за плаващи мнозинства“, добави тя.

По повод недостигащите за мнозинство депутати в парламента, Йотова заяви, че е голям противник на това народните представители да станат „бройки“. „Всеки един от тях идва с собствените си позиции, с предложенията в интерес на българските граждани и защитавайки определени политически възгледи. Така че да ги преместваме като килограми и грамчета, струва ми се достатъчно обидно и унизително“, каза тя. Ако всеки път броим кой ще ни подкрепи, ние вече преживяхме една такава криза по времето на правителството на Орешарски, не смятам, че е в интерес на България, каза още вицепрезидентът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Добро е състоянието на пострадалите от „Струма“, предстоят операции

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

След повече от два часа дебати, депутатите приеха наименованието на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс

admin

Правителството отпусна 18 милиона лева за български кинопродукции

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: Не искаме да натрием носа на Доган в Росенец, а да има справедливост

БАБХ започва засилени проверки за предстоящите Коледни и Новогодишни празници

Дани Тренчева

Leave a Comment