22.07.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Около 130 000 лв. са нужни за ремонт на опожарения блок в Благоевград

Мина първото обследване на опожарения блок в благоевградския квартал „Струмско“, в който на 10 декември от пламъците починаха трима души. Около 130 000 лв. са необходими за ремонт на общите части. Две семейства на осмия етаж, точно над пожара, не могат да се върнат по домовете си.

Димитър каза, че е доволен от огледа, тъй като е излязло, че бетонът има якостта, която е необходима, за да бъде обитавана сградата. Докато не мине всичко, той ще остане да живее в апартамента на брат си.

Инженер Любомир Треновски, директор на Дирекция „Инвестиционна дейност и строителство“ в община Благоевград съобщи пред bTV, че е било изготвено конструктивно техническо обследване на блока от експерти от София. Първият оглед е показал задоволителни резултати откъм запазване на общата носеща способност на сградата. Сега трябва да се помисли откъм експлоатационната пригодност, допълни той.

По думите на експерта няма притеснителни неща по отношение на поведението на сградата за понасяне на вертикални товари и на сеизмично въздействие. „Обследването беше достатъчно обстойно, тъй като беше направено безразрушително изпитване с т.нар. Шмид хамър уред, бяха взети 20 проби на 20 места, на всяко място по 10 проби, фактически 200 проби. Повърхностната якост на бетона е доста задоволителна 20 – 25 мегапаскала, което означава, че в дълбочина
не е проникнало фатално въздействието“, отбеляза инж. Треновски.

Апартаменти с номера 20 и 23 са необитаеми, защото там има експлоатационни проблеми, като пукнатити и провисвания, и не са пригодни за живеене, но не е опасно, допълни инж. Треновски.
По думите на експерта общината има само 5 свободни жилища към момента. Те могат да бъдат ползвани, но не са в задоволително състояние, каза той.

Източник: btvnovinite.bg

Related posts

Откраднаха 1000 лв. от жилище в с. Дагоново

Дани Тренчева

Децата от група „Мики Маус“, филиал Ораново на ДГ „Радост“ пресъздадоха традициите, свързани със Св. Анна

Дани Тренчева

Николай Шушков се включва в надпреварата за кмет на Благоевград със сериозна заявка

admin

Кукерски игри в Пиринско в седмицата на прошката

Дани Тренчева

Кметът Апостол Апостолов: Честита Баба Марта и Честит ден на самодееца!

Дани Тренчева

„България срещу диабета“ с безплатни лекции в Благоевград

Дани Тренчева

Leave a Comment