13.08.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Около 130 000 лв. са нужни за ремонт на опожарения блок в Благоевград

Мина първото обследване на опожарения блок в благоевградския квартал „Струмско“, в който на 10 декември от пламъците починаха трима души. Около 130 000 лв. са необходими за ремонт на общите части. Две семейства на осмия етаж, точно над пожара, не могат да се върнат по домовете си.

Димитър каза, че е доволен от огледа, тъй като е излязло, че бетонът има якостта, която е необходима, за да бъде обитавана сградата. Докато не мине всичко, той ще остане да живее в апартамента на брат си.

Инженер Любомир Треновски, директор на Дирекция „Инвестиционна дейност и строителство“ в община Благоевград съобщи пред bTV, че е било изготвено конструктивно техническо обследване на блока от експерти от София. Първият оглед е показал задоволителни резултати откъм запазване на общата носеща способност на сградата. Сега трябва да се помисли откъм експлоатационната пригодност, допълни той.

По думите на експерта няма притеснителни неща по отношение на поведението на сградата за понасяне на вертикални товари и на сеизмично въздействие. „Обследването беше достатъчно обстойно, тъй като беше направено безразрушително изпитване с т.нар. Шмид хамър уред, бяха взети 20 проби на 20 места, на всяко място по 10 проби, фактически 200 проби. Повърхностната якост на бетона е доста задоволителна 20 – 25 мегапаскала, което означава, че в дълбочина
не е проникнало фатално въздействието“, отбеляза инж. Треновски.

Апартаменти с номера 20 и 23 са необитаеми, защото там има експлоатационни проблеми, като пукнатити и провисвания, и не са пригодни за живеене, но не е опасно, допълни инж. Треновски.
По думите на експерта общината има само 5 свободни жилища към момента. Те могат да бъдат ползвани, но не са в задоволително състояние, каза той.

Източник: btvnovinite.bg

Related posts

Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката “60/40” в Благоевградска област

Дани Тренчева

Стартира разяснителна кампания във връзка с машинното гласуване в Благоевград

Дани Тренчева

Ансамбъл „Пирин“ обявява кастинг за танцьори, артист-хористи и оркестранти

admin

Община Сандански инициира среща с представители на общините Петрич, Кресна и Струмяни

Дани Тренчева

Адвокат Албина Анева – водач на листата „Изправи се БГ!Ние идваме“ в 1 МИР – Благоевград

Дани Тренчева

4 са новозаразените с COVID в Благоевград

Leave a Comment