14.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Около 130 000 лв. са нужни за ремонт на опожарения блок в Благоевград

Мина първото обследване на опожарения блок в благоевградския квартал „Струмско“, в който на 10 декември от пламъците починаха трима души. Около 130 000 лв. са необходими за ремонт на общите части. Две семейства на осмия етаж, точно над пожара, не могат да се върнат по домовете си.

Димитър каза, че е доволен от огледа, тъй като е излязло, че бетонът има якостта, която е необходима, за да бъде обитавана сградата. Докато не мине всичко, той ще остане да живее в апартамента на брат си.

Инженер Любомир Треновски, директор на Дирекция „Инвестиционна дейност и строителство“ в община Благоевград съобщи пред bTV, че е било изготвено конструктивно техническо обследване на блока от експерти от София. Първият оглед е показал задоволителни резултати откъм запазване на общата носеща способност на сградата. Сега трябва да се помисли откъм експлоатационната пригодност, допълни той.

По думите на експерта няма притеснителни неща по отношение на поведението на сградата за понасяне на вертикални товари и на сеизмично въздействие. „Обследването беше достатъчно обстойно, тъй като беше направено безразрушително изпитване с т.нар. Шмид хамър уред, бяха взети 20 проби на 20 места, на всяко място по 10 проби, фактически 200 проби. Повърхностната якост на бетона е доста задоволителна 20 – 25 мегапаскала, което означава, че в дълбочина
не е проникнало фатално въздействието“, отбеляза инж. Треновски.

Апартаменти с номера 20 и 23 са необитаеми, защото там има експлоатационни проблеми, като пукнатити и провисвания, и не са пригодни за живеене, но не е опасно, допълни инж. Треновски.
По думите на експерта общината има само 5 свободни жилища към момента. Те могат да бъдат ползвани, но не са в задоволително състояние, каза той.

Източник: btvnovinite.bg

Related posts

Пореден опит за саморазправа от страна на потенциални нарушители осуетиха горски служители

admin

ФК „Долно Осеново“ с убедителна победа над ФК „Спортист 1959“ (Падеш)

Дани Тренчева

Блъснаха жена на пешеходна пътека

Дани Тренчева

Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Полена се превърна в работилницата на Баба Марта

admin

Общинската управа на Банско не успя да убеди Добринище, че 160 дка от Лаговете няма да бъдат застроени

admin

Протест блокира участък от АМ „Струма“ край Благоевград!

admin

Leave a Comment