18.04.2024
Пулсът на Югозапада

Поклон! 48-годишният Любомир от село Полето и семейството му спасиха два човешки живота

„Любомир беше уважавано и трудолюбиво момче. Винаги гледаше да помага на другите, въпреки че животът му не беше лек“ – така кметът на село Полето Иван Манчев описва 48-годишният Любомир, който дори в смъртта си не спря да помага на другите! Благодарение на него и на тежкото решение, което се наложило да вземат близките му, Любомир, или поне частица от него, ще продължи да живее в други двама души.

Животът на Любо никога не е бил лек, но въпреки това той винаги се стараел да прави добро на хората. Несгодите и неволите по пътя му не успяват да пречупят доброто му сърце. Негови познати казват, че никога не са го видели да се скара с някой или да откаже помощ на изпадналия в беда. Помагал на родителите си, на брат си, както и на своите племенници…

Но както гласи старата приказка – добрите най – много страдат. Преди около година 48-годишният Любомир получава инсулт, а преди няколко седмици втори мозъчен удар покосява мъжа от село Полето. Лекарите в Реанимацията на Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград започват битка за живота му, но е вече късно. Любомир изпада в мозъчна смърт.

Така пред семейството му идва тежкия избор – дали да продължат мисията на Любомир да прави добро, дарявайки органите му или да не го направят. Часовете се изнизвали един след друг. Времето изтичало, трябвало да се вземе решение. След разговори с лекари, близките на Любомир се съгласяват и даряват органите му.

Днес, от Александровска болница съобщиха, че бъбреците на Любомир са трансплантирани на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност.

Единият реципиент е на 48 години от гр. София и е на хемодиализнодиализно лечение от 4 години, а другият е на 42 години от гр. Пещера, на хемодиализно лечение от 2020 г. Избрани са с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Изказваме най – искрените си съболезнования към семейството и близките на Любо от село Полето! Благодарение на Вас, частица от него ще продължи да живее! В най – трудния за Вас момент, Вие взехте най – хуманното решение, дарявайки органите му! Поклон пред паметта на Любо и дълбок поклон пред неговите роднини, за тежкото и трудно, но и много благородно решение, което вземат!

Related posts

Белезници за „ножаря“ от коледното парти в центъра на Благоевград

admin

Кукерите от кв. „Ораново“ – Център сложиха звънците в деня, преди Коледа, за да напомнят, че Сурва наближава

Дани Тренчева

8-ми септември е обявен за неприсъствен и празничен ден в Община Симитли

admin

Медици от Благоевград с отличия на годишните награди на БЛС

Дани Тренчева

„Рестартирай Европа“: Нов социален проект на Община Петрич ще помага на хора с увреждания, деца и възрастни от малцинствени общности

Дани Тренчева

ЛРД – с. Сенокос покоси най-големия хищник в района

admin

Leave a Comment