25.07.2024
Covid-19

Одобрението на хапчето на Merck срещу COVID-19 може да се забави

Европейската агенция по лекарствата няма да реши до Коледа дали да одобри хапчето срещу COVID-19 на Merck & Co, съобщи агенция Ройтерс.

Според източник, запознат с въпроса, европейските власти са фокусирали вниманието си върху увеличаването на асортимента от лекарства, които биха могли да противодействат ефективно на щама Омикрон. В тази връзка се очаква преди Коледа ЕМА да одобри препарата Ремдесивир.

Ако решението за Молнупиравир на Merck бъде взето след Нова година, това ще стане по-късно от очакваното. През ноември агенцията заяви, че очаква да приключи прегледа си до края на годината.

ЕМА все още не е издала разрешение за употреба на това лекарство, което предполага одобрение за употребата му на територията на Европейския съюз. На 23 ноември регулаторът получи заявление за издаване на такъв документ за „Lagevrio”, търговското наименование за Молнупиравир. Тогава регулаторът каза, че ще оцени ползите и рисковете от „Lagevrio” по ускорен график.

В същото време на 19 ноември европейският регулатор издаде препоръка за употребата на това лекарство. В съответствие с нея, препаратът може да се използва за лечение на възрастни пациенти, които не се нуждаят от кислородна поддръжка и са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на коронавирусна инфекция. Лекарството трябва да се приложи възможно най-скоро след откриване на заболяването и не по-късно от пет дни след появата на първите симптоми. Препаратът не се препоръчва за бременни жени.

Издаването на препоръка за лекарство, което не е одобрено в ЕС, EMA обясни с необходимостта от подкрепа на националните органи, които могат да решат да използват „Lagevrio”, преди да бъде дадено разрешение за употреба, например при спешни обстоятелства, в светлината на увеличението в заболеваемостта и смъртността от коронавирус.

Молнупиравир е експериментално антивирусно лекарство, разработено за лечение на грип. То проявява своя антивирусен ефект чрез грешки при копиране по време на репликация на вирусна РНК. Доказано е също, че лекарството е активно срещу редица коронавируси, включително SARS, MERS и SARS-CoV-2. Някои експерти, по информация на американските медии, поставят под въпрос ефективността и безопасността на лекарството.

Дания стана първата държава в ЕС, която разреши употребата на Молнупиравир за лечение на COVID-19. 

Източник: БГНЕС

Related posts

България получава над 139 млн. евро от ЕС за справяне с COVID-19 кризата

Дани Тренчева

49 нови случая на COVID-19 у нас

Нови 204 случая на COVID-19 у нас!

admin

Благоевградска област вече е в жълтата зона на COVID – 19

Дани Тренчева

Проф. Кантарджиев: Антигенните тестове не бъркат грип с COVID, не може коза с овца да се сбърка

Дани Тренчева

Великобритания одобри нов препарат за лечение на COVID-19

Дани Тренчева

Leave a Comment