21.03.2023
Covid-19 България

Общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ

Във връзка с публикуваната на сайта на Министерството на здравеопазването информация, че пациентите с COVID-19 могат да получат безплатни лекарства от личните си лекарите заявяваме, че тази информация не отговаря на истината. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НС на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност.

„До тогава общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ“, гласи още съобщението.

„Обръщаме се към всички пациенти: Моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари. Те нямат възможност да Ви предпишат безплатна терапия!“, посочва сдружението.

Съобщението е отговор на това, че по-рано от Министерството на здравеопазването оповестиха, че болните от COVID-19 могат да получат безплатни лекарства, предписани както от COVID зона, така и от общопрактикуващия лекар, в чиято пациентска листа са.

„НЗОК заплаща за домашното лечение на здравноосигурените лица само с доказан COVID-19, установен с PCR или с антигенен тест. Рецептата може да бъде изпълнена във всяка една аптека на територията на страната, работеща с НЗОК“, твърдят от МЗ.

ю

Related posts

Прокурор осъди Висшия съдебен съвет

admin

Полиция изземва документи в община Бургас за терена на „летния сарай“

Дани Тренчева

Бременна жена и военен са задържани за каналджийство

admin

Попова Коледа е!

Дани Тренчева

Депутатите приеха процедурните правила за избор на председател на КПКОНПИ

admin

Синдикати са против тестове за учениците да се плащат от училищата

Дани Тренчева

Leave a Comment