18.06.2024
Covid-19 България

Общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ

Във връзка с публикуваната на сайта на Министерството на здравеопазването информация, че пациентите с COVID-19 могат да получат безплатни лекарства от личните си лекарите заявяваме, че тази информация не отговаря на истината. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НС на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност.

„До тогава общопрактикуващите лекари нямат право да предписват безплатни медикаменти, както твърди МЗ“, гласи още съобщението.

„Обръщаме се към всички пациенти: Моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари. Те нямат възможност да Ви предпишат безплатна терапия!“, посочва сдружението.

Съобщението е отговор на това, че по-рано от Министерството на здравеопазването оповестиха, че болните от COVID-19 могат да получат безплатни лекарства, предписани както от COVID зона, така и от общопрактикуващия лекар, в чиято пациентска листа са.

„НЗОК заплаща за домашното лечение на здравноосигурените лица само с доказан COVID-19, установен с PCR или с антигенен тест. Рецептата може да бъде изпълнена във всяка една аптека на територията на страната, работеща с НЗОК“, твърдят от МЗ.

ю

Related posts

Президентът свиква КСНС днес

Дани Тренчева

Доживотен затвор за 45-годишен убил 17-годишната си доведена дъщеря

admin

Вирусолог: Няма пандемия, която да е продължила без прекъсване, но вирусът си остава с нас

Дани Тренчева

Кирил Петков повторно на разпит

admin

Прокуратурата с остра декларация срещу изяви на лидера на „Възраждане“

Цената на бензина и дизела се вдигат

admin

Leave a Comment