25.06.2024
България Икономика

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.

„Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги.“

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

Общините, училищата, детските градини, социалните заведения и всички останали публични институции са изправени пред нов проблем  свързан с високите цени на електроенергията и горивата и храните.

Абсурдната ситуация е заради все още не приетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, който не им позволява да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок, за това алармира зам.-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

„Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините“, смята Михайлова.

„Това важи за всички публични институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 година постигнахме взаимо разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар“, каза още за „Хоризонт до обед“ Михайлова.

„Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лв.мегаватчас“, заяви още Михайлова.

Източник: БНР

Related posts

Ресторантьори: Хиляди собственици на заведения затварят обектите си заради зеления сертификат

Дани Тренчева

19 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие у нас

admin

Петков: Имаме информация за готвени провокации на протеста срещу зелените сертификати

Дани Тренчева

Facts About the Natural World Astound and Delight in These Picture Books

admin

Сириецът, обвинен за смъртта на двамата полицаи в Бургас остава в ареста

admin

Почитаме Свети пророк Авакум и Преподобните Йоан и Андрей

Дани Тренчева

Leave a Comment