18.01.2022
Covid-19 Благоевград

Община Благоевград ще кандидатства по проект с МЗ за обособяване на изолирани сектори за лечение на коронавирус и нова апаратура в две общински лечебни заведения

Общински съвет Благоевград даде съгласие за подписване на партньорско споразумение с Министерството на здравеопазването по проектно предложение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за справяне с пандемията“. Точката бе разгледана като извънредна на заседание на Общински съвет – Благоевград по искане на кмета Илко Стоянов. Процедурата има за цел осигуряване на подкрепа за здравната система чрез структуриране на изолирани сектори за лечение на коронавирус и други инфекциозни заболявания в Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Благоевград и Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина“ – Благоевград.

В рамките на проекта е предвидено да бъдат обособени изолирани помещения и асансьори в двете общински лечебни заведения, увеличаване на капацитета за инсталациите за медицински газове, доставка на нова апаратура за кислород и въздух.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 129 271 258,60, като за горепосочените дейности от Министерството на здравеопазването за СБАЛПФИЗ – Благоевград е определен бюджет  до 244 950,00 лева, а за СБАЛО „Св. Мина“ до 197 180,00 лева.

С реализиране на проекта ще се подобрят условията в двете общински лечебни заведения, в резултат на което ще бъде осигурена и по-качествена грижа за пациентите.

В рамките на днешното заседание, по предложение на кмета Илко Стоянов, беше отпусната еднократна финансова помощ на 20 жители на община Благоевград за закупуване на животопддържащи лекарствени средства, консумативи и други нужди, в резултат на възникнал инцидент.

Related posts

COVID-19: Германия въвежда нови правила за карантинираните

Дани Тренчева

Одобриха още 40 млн. лв. за ученически антигенни тестове

Дани Тренчева

Укрепват довеждащия газопровод за Благоевград в района на поддалия мост

Дани Тренчева

Китай затваря 5,5-милионен град заради 2 случая на Омикрон

Дани Тренчева

РЗИ прекрати доставките на безплатни тестове в Дупница

Дани Тренчева

4662 са новозаразените с коронавирус, активните случаи – 108 741

Дани Тренчева

Leave a Comment