27.04.2024
България

Обмислят въвеждане на зелен сертификат за държавната администрация

Правителството е взело решение да се премине към държавна администрация без COVID-19. За целта се обмисля въвеждане на зелен сертификат. Това обяви шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова на брифинг в Министерския съвет.

„Обсъдени са въвеждането на зелен сертификат и това как да се даде алтернативна възможност на хората без такъв документ да си правят тестове, за да не се пречи на хората да упражняват правото си на труд. Това е стратегия, която ще бъде приложена не по-рано от март 2022 г.”, подчерта Бориславова.

Премиерът Кирил Петков ще подпише заповед в рамките на деня за отсрочено въвеждане на изискване за зелен сертификат за всички, които влизат в сградата на Министерския съвет. Тя ще влезе в действие след не по-малко от 40 дни. Ще бъде осигурен ваксинационен пункт за служителите, които искат да се ваксинират доброволно.

Изискването за зелен сертификат ще се прилага главно към държавната администрация. Журналисти и граждани ще бъдат обслужвани при спазване на всички противоепидемични мерки.

На заседанието на МС в четвъртък е бил изслушан и доклад на Министерството на здравеопазването за оценката на COVID кризата и какви да са стъпките към преминаване към една информационна кампания за повишаване на ваксинацията. „Така гражданите, които страдат от специфични заболявания, ще могат да получат конкретни и научни данни за това как ще им повлияе ваксината”, посочи Бориславова.

Източник: NOVA

Снимка: iStock

Related posts

ДБ обсъжда дали да подкрепи кабинет на Кирил Петков, без да излъчва министри

Дани Тренчева

Гешев иска имунитета на депутата от ПП Рена Стефанова, блъснала жена на зебра

Пътните строители готвят „стачка“ от 1 юли

В България 20,7% от общите разходи на домакинствата са за храна и безалкохолни напитки

Дани Тренчева

ЕК прогнозира ръст на БВП на България от 3,8%

Дани Тренчева

Синдикатите от Благоевград готвят протести срещу бедността

admin

Leave a Comment