04.12.2022
България

Няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли ще предложи МТСП

Социалното министерство ще предложи няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли. Министър Георги Гьоков отново повтори, че планираната индексация със 6,1 на сто на всички пенсии от юли е недостатъчна и няма да отчете натрупваната от началото на тази година инфлация. Предстоящите промени ще се дискутират в работна група, която е в процес на сформиране.

Политическо ще е решението и на Народното събрание какво ще се случи с пенсиите от 1-ви юли тази година каза министър Гьоков, но посочи, че БСП държи на преизчисляването на пенсиите със среден осигурителен доход от някои от близките години и допълни:

 „Сега, 2018-а, 19-а, 20-а, аз няма да го коментирам, но като вариант стои и е въпрос на сметки и разчети. Друг вариант е увеличаване на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията от тази година. Друг вариант е с увеличаване на коефициента на тежест още повече на осигурителната година, защото навсякъде е записано и в коалиционното споразумение, да стига 1,5“.

Всеки от трите варианта има предимства и недостатъци, каза Гьоков. За това той смята, че подходът за пенсиите от юли трябва да е комплексен:

 „Адекватни решения за пенсионната система. В противен случай изкривяването – използвам тази дума, ще продължи“. 

Източник: БНР

Related posts

Природният газ поскъпва с близо 10% от 1 декември

Дани Тренчева

Природният газ може да поскъпне през декември с повече от 3 на сто

Дани Тренчева

Борят се за живота на дете, пострадало при катастрофата в Бургаско

admin

Започва ваксинационната кампания в страната

Дани Тренчева

МВР откри телефонна линия за сигнали за нарушения в изборния процес

Дани Тренчева

Православната църква почита паметта на 70 Христови ученици

Дани Тренчева

Leave a Comment