26.06.2022
България

Няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли ще предложи МТСП

Социалното министерство ще предложи няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли. Министър Георги Гьоков отново повтори, че планираната индексация със 6,1 на сто на всички пенсии от юли е недостатъчна и няма да отчете натрупваната от началото на тази година инфлация. Предстоящите промени ще се дискутират в работна група, която е в процес на сформиране.

Политическо ще е решението и на Народното събрание какво ще се случи с пенсиите от 1-ви юли тази година каза министър Гьоков, но посочи, че БСП държи на преизчисляването на пенсиите със среден осигурителен доход от някои от близките години и допълни:

 „Сега, 2018-а, 19-а, 20-а, аз няма да го коментирам, но като вариант стои и е въпрос на сметки и разчети. Друг вариант е увеличаване на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията от тази година. Друг вариант е с увеличаване на коефициента на тежест още повече на осигурителната година, защото навсякъде е записано и в коалиционното споразумение, да стига 1,5“.

Всеки от трите варианта има предимства и недостатъци, каза Гьоков. За това той смята, че подходът за пенсиите от юли трябва да е комплексен:

 „Адекватни решения за пенсионната система. В противен случай изкривяването – използвам тази дума, ще продължи“. 

Източник: БНР

Related posts

Синът на убитата Алена: „Не искам и да помислям, защото си представям как е станало…

admin

Отпускат 6 млн.лв. за ремонт и изграждане на детски градини и училища

Дани Тренчева

КПКОНПИ влезе в община Стара Загора

Дани Тренчева

Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори са си направили самоотвод

Дани Тренчева

Ученици и учители получават психологическа подкрепа по телефона

Дани Тренчева

Христо Иванов: Това е най-добрият шанс за ефективно редовно правителство

Дани Тренчева

Leave a Comment