03.12.2023
България

Няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли ще предложи МТСП

Социалното министерство ще предложи няколко варианта за промени на пенсиите от 1-ви юли. Министър Георги Гьоков отново повтори, че планираната индексация със 6,1 на сто на всички пенсии от юли е недостатъчна и няма да отчете натрупваната от началото на тази година инфлация. Предстоящите промени ще се дискутират в работна група, която е в процес на сформиране.

Политическо ще е решението и на Народното събрание какво ще се случи с пенсиите от 1-ви юли тази година каза министър Гьоков, но посочи, че БСП държи на преизчисляването на пенсиите със среден осигурителен доход от някои от близките години и допълни:

 „Сега, 2018-а, 19-а, 20-а, аз няма да го коментирам, но като вариант стои и е въпрос на сметки и разчети. Друг вариант е увеличаване на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията от тази година. Друг вариант е с увеличаване на коефициента на тежест още повече на осигурителната година, защото навсякъде е записано и в коалиционното споразумение, да стига 1,5“.

Всеки от трите варианта има предимства и недостатъци, каза Гьоков. За това той смята, че подходът за пенсиите от юли трябва да е комплексен:

 „Адекватни решения за пенсионната система. В противен случай изкривяването – използвам тази дума, ще продължи“. 

Източник: БНР

Related posts

Как ще се променят доходите ни догодина?

Дани Тренчева

Бизнесът излиза на национален протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Полицията проверява депутат от ГЕРБ за нарушаване на карантината

Дани Тренчева

Студентите и докторантите ще получат помощи за високите сметки за ток

„Булгаргаз“ иска рекордно поскъпване на синьото гориво през април

Дани Тренчева

Попова Коледа е!

Дани Тренчева

Leave a Comment