29.11.2022
България Икономика

Нулева ДДС ставка за някои стоки в битката с COVID-19

Депутатите определиха нулева ДДС ставка в някои стоки в битката с COVID-19. Това се случи, след като Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за данък добавена стойност.

Законопроектът предвижда облагаема с нулева ставка да е доставката на стоки или услуги до друга държава членка, предназначени за въоръжените сили на държава, която е страна на Северноатлантическия договор, различна от държавата членка по местоназначение. Тези стоки или услуги трябва да са за ползване от въоръжени сили, от придружаващия ги цивилен персонал или за снабдяване на техните трапезарии и столови, когато силите участват в общите отбранителни дейности на Северноатлантическия договор.

Измененията в Закона за данъка върху добавената отразява въвеждането на европейски директиви, отстраняване на констатирани несъответствия с правото на Европейския съюз и привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз. В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели, които са данъчно незадължени лица. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Туристическият бизнес настоява за зелен сертификат за всички български граждани

Дани Тренчева

Почитаме Св. свещеномъченик Теодот Киринейски

Дани Тренчева

Проф. Аргирова пред Кирил Петков: Има опасност България да стане COVID-гето

Дани Тренчева

Влак блъсна кола на жп прелез във Великотърновско, двама души загинаха

Дани Тренчева

3233 са новите случаи на коронавирус, починали са 151 души

Дани Тренчева

Акции срещу купения вот в страната, има арестувани

Дани Тренчева

Leave a Comment