26.05.2024
България Икономика

Нулева ДДС ставка за някои стоки в битката с COVID-19

Депутатите определиха нулева ДДС ставка в някои стоки в битката с COVID-19. Това се случи, след като Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за данък добавена стойност.

Законопроектът предвижда облагаема с нулева ставка да е доставката на стоки или услуги до друга държава членка, предназначени за въоръжените сили на държава, която е страна на Северноатлантическия договор, различна от държавата членка по местоназначение. Тези стоки или услуги трябва да са за ползване от въоръжени сили, от придружаващия ги цивилен персонал или за снабдяване на техните трапезарии и столови, когато силите участват в общите отбранителни дейности на Северноатлантическия договор.

Измененията в Закона за данъка върху добавената отразява въвеждането на европейски директиви, отстраняване на констатирани несъответствия с правото на Европейския съюз и привеждане на ДДС законодателството в съответствие с решения на Съда на Европейския съюз. В законопроекта са направени предложения за прецизиране на действащите от 1 юли 2021 г. режими за облагане на доставки на стоки и услуги, осъществени по електронен път към получатели, които са данъчно незадължени лица. 

Източник: БГНЕС

Related posts

Двама души са загинали и 25 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

Четирима получиха шанс за втори живот, сред тях е 7-месечно бебе

Дани Тренчева

Караджов: Пари за Хемус няма, дадени са за компенсации за ток

Прокуратурата няма да разследва сигнала за ваксини с изтекъл срок на годност

Дани Тренчева

Православната църква почита Свети мъченик Трифон

Дани Тренчева

Минстър Сербезова: До два месеца ще стане ясно направеното до сега по проекта за детска болница

Дани Тренчева

Leave a Comment