08.06.2023
България

НС преразпредели 1,2 млрд. лв. за пенсионерите и бизнеса

С 201 гласа „за“, нито един „против“ и без въздържали се, депутатите приеха предложението за преразпределение на допълнителните разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи, предаде БГНЕС. 

„Тази година имаше допълнителни приходи, които бяха преразпределени с актуализацията на бюджета. Става въпрос за 2,5 млрд. лв., Актуализацията приехме в края на предишното НС. Освен това НАП и Агенция „Митници“ продължиха да работят добре. Отчасти заради инфлацията, отчасти заради повишената събираемост, в момента имаме още допълнителни приходи, които са в размер на 1,2 млрд. лв. Тези допълнителни приходи правителството предлага на НС да разпредели за допълнителни разходи, които са разпределени – 750 млн. лв. за допълнителни 60 лв. месечно към пенсията или сбора от пенсиите на всички пенсионери за първите шест месеца на новата година, както и 450 млн. лв. за компенсация за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 година“, заяви в пленарната зала вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на дебатите за решението.

Василев уточни, че ако това решение не се приеме от парламента, тези допълнителни приходи ще отидат за намаляване на дефицита в бюджета за 2021 г. „Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите, което влиза от 25 декември, на минималната пенсия и на всички пенсии през коефициента за стаж, ще гарантира, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност и че пенсионерите няма да получават по-малко от средствата от средствата, които получават в момента“ – каза още Василев.

В рамките на дебата в залата вицепремиерът отговори на въпрос защо добавката към пенсиите е предложена само за 6 месеца, като обясни, че на база разговорите и подписаното коалиционно споразумение до месец юни 2022 г. трябва да има ново законодателство, в което да е заложен нов модел за пенсионно осигуряване. Освен това ще бъде внесена и актуализация на бюджета в края на месец юни, в която този нов модел ще бъде заложен. „Правителството е убедено, че този подход към пенсионерите е устойчив във времето, защото има фискално пространство и този ангажимент може да бъде поет, без да се нарушат фискалните параметри и стабилността на финансовата система в страната ни“, каза Василев. По отношение подпомагането за небитовите потребители за цената на електроенергията – предложението на правителството е съобразено с политиката на ЕС, предвид получаването на нотификация за държавна помощ.

Парламентът прие Решението за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г. 

Източник: NOVA

Related posts

Кацаров: Разпространяват се неверни изводи за епидемията и смъртността от нея у нас

Дани Тренчева

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото „Магнитски“

Антикорупционният фонд със сигнал до европейските прокурори

admin

И днес продължава търсенето на 12-годишния Александър

admin

Засилен е трафикът на границата с Гърция

admin

Временни ограничения по пътя София – Карлово

admin

Leave a Comment