17.06.2024
България Политика

НС одобри окончателно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, предаде БГНЕС. Второто четене на законопроекта протече без дебати в пленарна зала.

Промяната в Закона за корпоративното подоходно облагане е изготвена във връзка с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар.

Текстовете касаят случаите, в които едно или повечe чуждестранни образувания, които са свързани предприятия и общо държат пряко или косвено 50 на сто или повече от правото на глас, дяловия капитал или правото върху дела от печалбата на учредено или установено в страната хибридно образувание, което не е данъчно задължено лице, се намират в юрисдикция или юрисдикции, които считат хибридното образувание за данъчно задължено лице в Република България.

В тези случаи това хибридно образувание се приравнява на юридическо лице за целите на закона. Печалбите и доходите на хибридното образувание по изречение първо се облагат по реда на закона, доколкото същите не са обложени по друг начин в страната или съгласно законодателството на друга юрисдикция.

Със законопроекта се дeфинира колективната инвестиционна схема. Това е инвестиционен фонд или схема, които имат множество собственици, притежават диверсифициран портфейл от ценни книжа или са предмет на нормативна уредба за защита на инвеститорите.

Снимка: БГНЕС

Related posts

Дрогиран шофьор удари патрулка при опит за избяга от полицията

admin

Депутат с наказание „забележка“ заради изказване по адрес на премиера

admin

Отново напрежение в НС, този път БСП и ИТН с пререкания

Черна статистика

admin

Ще плащаме ли по-ниски сметки за парно

admin

 Румен Радев: Догодина България категорично ще се присъедини към Шенген

admin

Leave a Comment