17.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Ново повишение на цените на такситата в Благоевград

Ново повишение на цените на такситата в Благоевград се очаква най-късно до месец. То ще засегне цените на километър, като поскъпването ще е с 10 или 15 стотинки, предаде БНТ. Сред причините за увеличението са поскъпването на горивата, инфлацията, както и пандемията. Така работещите в бранша се стремят да компенсират и все по-скъпите ремонти по автомобилите.

Първоначалната такса, при качване в такси в града вече се повиши от 80 стотинки на 1,60 лв. през април. С новите цени, придвижването от крайните квартали до центъра може да достигне 5 лева. Хората в града признават, че все по-рядко си позволяват да използват такси.

„От тук до изхода на града беше 2 – 2,50 лв., сега е 3,20 лв. Вдигна се цената. Аз ги разбирам, не стоят на едно място цените и всичко се вдига, не им се сърдя, но просто си правя сметката и не се качвам на такси всеки ден“, коментира жител на града.

Други предпочитат ходенето пеша – едно, че е здравословно и другото, че не се бърка в джоба.

Таксиметровите шофьори казват, че работата им е намаляла наполовина и основната причина според тях е пандемията.

„Просто работата падна много, драстично, като по всички заведения и магазини, молове и при нас оказва влияние, учениците ги няма, студентите ги няма, нормално е“, каза Венцислав Хайдушки, таксиметров шофьор.

Таксиметровият шофьор допълва, че преди са имали по 20 – 25 курса на ден, понякога и 30, а сега правят едва 15 курса на ден.

„Някой може и да ги отблъсне обаче е нормално да се повдигне цената, газта стана 1,40, да не говорим за метана, а всеки ремонт на колата е нещо страшно“, допълва Венцислав Хайдушки.

Две са мерките, които таксиметровите превозвачи, ще предложат, за да може да компенсират високите цени на горивата и липсата на клиенти. Намаляване на данъците на автомобилите и повишение на цените на километър.

„Говорим за увеличение около 14 – 15%. В никакъв случай няма да компенсира цените на разходите по извършване на дейността, но все пак ще бъде стъпка в правилната посока. Ние също разбираме, че едно увеличение на цените ще бъде голямо, ще бъде непосилно, няма да бъде по джоба на клиентите на таксиметровите услуги, затова се стремим да балансираме и да предложим цена, която ще устройва и двете страни“, заяви Росен Начев – председател на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград.

Предложението за по-високи цени предстои да бъде гласувано от Общинския съвет.

Related posts

Да дариш радост: Пламен, който доскоро връзваше протезата си с канап, вече се радва на нова такава

admin

Протест на тютюнопроизводители блокира пътя между Гърмен и Сатовча

Дани Тренчева

Болницата в Благоевград с три пъти по-високи сметки за ток и газ

Дани Тренчева

Мобилно приложение улеснява разделното събиране на отпадъци в Благоевград

Дани Тренчева

Кметът Апостол Апостолов награди осем деца от община Симитли, участвали в конкурса „Обичам коледно – новогодишните празници, защото…“

Дани Тренчева

Временно движението по пътя Кресна – Симитли в района на Кресна се осъществява в една лента

Дани Тренчева

Leave a Comment