27.03.2023
Пулсът на Югозапада

Новият център за настаняване от семеен тип в село Брежани посреща първите си потребители

Новият център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Брежани, община Симитли днес посреща първите си потребители. Както в село Полена, така и тук, настаняването ще става поетапно.

В центъра в село Брежани ще живеят общо 15 лица, за които ще се грижат същия на брой души персонала, сред които ръководител социален работник, социален работник, психолог, трудотерапевт, лекар, зъболекар и други.

Новоназначеният персонал притежава необходимия образователен ценз, както и квалификация за работа в социални услуги. Освен това е преминал специален курс на обучение, в рамките на който е бил запознат детайлно със спецификите на потребителите, които ще ползват услугата.

Ръководителят на Социалното звено към Община Симитли Ивайло Гоцев каза, че при подбора на кадрите, водещият критерии е бил кандидатите да имат желание да работят със сърце.

„За нас е важно хората, които назначаваме в Община Симитли, в сферата на социалните услуги, да не бъдат безразлични и пасивни. Държим те да провървяват нужното внимание и грижа към потребителите. За нас особено важно е потребителите на социалните услуги да бъдат подкрепяни и насърчавани“, подчерта Ивайло Гоцев.

Центърът за настаняване от семеен тип в село Брежани е разположен в бившата здравна служба, чиято сграда бе в изключително лошо състояние.

Днес, сградният фонд е изцяло реновиран и обзаведен така, че да отговаря на всички европейски изисквания за предоставяне на социална услуга. 

Стаите са просторни, снабдени са с легла, шкафчета и гардероби за потребителите. Всяка една от тях разполага със собствен санитарен възел.

Отделно от това за потребителите са подготвени и обзаведени трапезария, всекидневна, специализирани кабинети, кътове за отдих, медицински кабинети, административни офиси, стая за наблюдение, голямо дворно пространство. 

Related posts

РИК – Благоевград започна организация за изборите 2 в 1

Дани Тренчева

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в Благоевград е критична

Дани Тренчева

„Септември“ (Симитли) изпусна трите точки от „Спортист“ (Своге)

Дани Тренчева

Кметът на Черниче Георги Стефанов посрещна добри гости – коледари в кметството на селото

Дани Тренчева

Община Симитли започва третиране на тревните площи срещу кърлежи на 13 май

Голям скандал тресе МБАЛ-Благоевград заради обществена поръчка за охрана

admin

Leave a Comment