19.08.2022
Пулсът на Югозапада

Новият център за настаняване от семеен тип в село Брежани посреща първите си потребители

Новият център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Брежани, община Симитли днес посреща първите си потребители. Както в село Полена, така и тук, настаняването ще става поетапно.

В центъра в село Брежани ще живеят общо 15 лица, за които ще се грижат същия на брой души персонала, сред които ръководител социален работник, социален работник, психолог, трудотерапевт, лекар, зъболекар и други.

Новоназначеният персонал притежава необходимия образователен ценз, както и квалификация за работа в социални услуги. Освен това е преминал специален курс на обучение, в рамките на който е бил запознат детайлно със спецификите на потребителите, които ще ползват услугата.

Ръководителят на Социалното звено към Община Симитли Ивайло Гоцев каза, че при подбора на кадрите, водещият критерии е бил кандидатите да имат желание да работят със сърце.

„За нас е важно хората, които назначаваме в Община Симитли, в сферата на социалните услуги, да не бъдат безразлични и пасивни. Държим те да провървяват нужното внимание и грижа към потребителите. За нас особено важно е потребителите на социалните услуги да бъдат подкрепяни и насърчавани“, подчерта Ивайло Гоцев.

Центърът за настаняване от семеен тип в село Брежани е разположен в бившата здравна служба, чиято сграда бе в изключително лошо състояние.

Днес, сградният фонд е изцяло реновиран и обзаведен така, че да отговаря на всички европейски изисквания за предоставяне на социална услуга. 

Стаите са просторни, снабдени са с легла, шкафчета и гардероби за потребителите. Всяка една от тях разполага със собствен санитарен възел.

Отделно от това за потребителите са подготвени и обзаведени трапезария, всекидневна, специализирани кабинети, кътове за отдих, медицински кабинети, административни офиси, стая за наблюдение, голямо дворно пространство. 

Related posts

Пол Белогур: Станислав Манолев президент

1 500 лв. бяха събрани по време на благотворителния коледен базар „Ароматът на Коледа“ в село Крупник

Дани Тренчева

Благоевград ще има нова Наредба за паркиране

Дани Тренчева

Шестокласници и седмокласници от училището в Крупник с интересна патриотична инициатива

Дани Тренчева

Председателският съвет към Общински съвет Благоевград взе единодушно решение да подкрепи финансово Красимир Божурски

Дани Тренчева

Община Сандански подменя тротоарните площи от пазара до ГУМ

Дани Тренчева

Leave a Comment