08.06.2023
България

Новите конституционни съдии положиха клетва

Двама нови съдии влязоха в състаа на Конституционния съд днес. Това са проф. Янаки Стоилов от квотата на президента, и Соня Янкулова – избрана от магистратите.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев, предава NOVA.

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.

Парламентът също трябва да излъчи двама представители.

Related posts

Министър Гьоков: Най-важното е да решаваме проблемите на хората

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Нови 747 заразени с коронавирус у нас

admin

„Продължаваме промяната“ издига Андрей Гюров за управител на БНБ

Мъгла затруднява движението на Предел и в Благоевград

admin

Петков: Ако не искаме локдаун – трябва да се ваксинираме

Дани Тренчева

Leave a Comment