17.04.2024
България

Новите конституционни съдии положиха клетва

Двама нови съдии влязоха в състаа на Конституционния съд днес. Това са проф. Янаки Стоилов от квотата на президента, и Соня Янкулова – избрана от магистратите.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Тази година на 15 ноември изтича мандатът на председателя на съда Борис Велчев, на Анастас Анастасов и на Георги Ангелов. В началото на 2022 година ще изтече мандатът на съдия Гроздан Илиев, предава NOVA.

Новите конституционни съдии се избират от Общото събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

За конституционен съдия преди две седмици президентът назначи с указ Янаки Стоилов, който участваше в служебното правителство като министър на правосъдието. Той ще влезе на мястото на проф. Борис Велчев.

Магистратите от Върховния административен и Върховния касационен съд избраха съдия Соня Янкулова за нов конституционен съдия. Тя получи подкрепата на 86 върховни съдии и ще влезе в КС на мястото на Георги Ангелов.

Парламентът също трябва да излъчи двама представители.

Related posts

От 7 октомври започва изплащането на пенсиите и добавката от 120 лв.

Дани Тренчева

КНСБ отново апелира: Ваксинирайте се, спасете живот!

Дани Тренчева

МС удължава мерките в помощ на туризма, назначени са 9 нови областни управители

Дани Тренчева

1463 са новите случаи на Covid-19 у нас

Дани Тренчева

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Свети Амвросий, епископ Медиолански и на Света Филотея Търновска

Дани Тренчева

Leave a Comment