13.08.2022
България

Нинова: Oщетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари

„Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко от това, което са получили през декември. Тази воля остава категорична и ще изпълним това свое обещание. Средства за това има в бюджета и вече преведени на Националния осигурителен институт. Още другата седмица ще бъде гласуван текст, допълнение към закона, който ще направи възможно компенсиране на пенсионерите, които са получили по-малка сума през януари, с пенсиите през февруари”. Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че грешката е възникнала във формула, която НОИ прилага, и ги призова да излязат да обяснят на хората в какво точно се състои тя.

По думите на Нинова мораториумът е необходим, за да бъдат подготвени мерки да се спре драстичното увеличение на цената на тока и течовете на средства. „Ако от 1 януари за битовите потребители бяхме позволили един драстичен скок, множество семейства нямаше да могат да си го позволят. Ако сме готови с мерки преди март, мораториумът ще бъде вдигнат по-рано”, подчерта тя.

Нинова призна, че отново ще се кандидатира за лидер на БСП.  „Така е честно, ако иска човек отново доверие“, смята тя. И допълни, че за нея не е непосилно да съвместява отговорни постове – и лидер на партия, и вицепремиер и министър. 

За помощите за бизнеса Корнелия Нинова каза, че след разговори с работодателски организации се е стигнало до решение таванът да се вдигне от 30% на 35% от разликата в оборотите. „Те имаха искане за 40%, но за момента в бюджета сме се спрели на 35%. Намерихме оптималното, хем да има средства да го поркием, хем да не ги оставяме в затруднение. Като министър на икономиката и индустрията бих искала да е повече обезщетението, но се съобразяваме с финансовите възможности на държавата”, заяви министър Нинова.

„В този момент е изключително необходимо държавата да покаже, че стои на мястото си и подкрепя икономиката, и семействата”, категорична бе тя.

„Обявената статистика за населението на България е стряскаща. Безумно много документи, стратегии и методики са написани през годините, но лошото е, че са останали на хартия. Трябва да започнем с конкретни мерки решаването на този въпрос. Няма да е никак лесно и това ще е процес в годините напред. Извеждам демографската криза като надпартиен и дори надправителствен проблем, защото, ако сега сложим началото на реални стъпки, това трябва да продължи и след този мандат на парламента и правителството. Не може след смяната на всяко правителство да се започва наново. Това е въпрос на национална и държавническа отговорност”, коментира Корнелия Нинова.

Тя сподели, че предстои свикване на Националния съвет по демография, на който всяко министерство да предложи предложи конкретни мерки, защото демографската политика е хоризонтална политика и касае множество ресори – здравеопазване, образование, икономика, регионално развитие.

„КСНС взе много достойно решение в защита на националния интерес на България. Позицията се базира на политическото споразумение между четирите партии и аз се радвам, че по време на преговорите за съставяне на правителство БСП я отстояваше като червена линия”, каза Корнелия Нинова за проведените консултации при президента за българската позиция за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Related posts

Обмислят по-скъпа вода за домакинствата, които харчат повече кубици

Дани Тренчева

Сигнали за нерегламентирани дейности в Българския спортен тотализатор

Дани Тренчева

Влак блъсна кола на жп прелез във Великотърновско, двама души загинаха

Дани Тренчева

Задържаха група чужденци, преминали без разрешение през границата на Република България

Дани Тренчева

Прогноза за времето 3 януари 2022

Дани Тренчева

Ивайло Мирчев: “Лукойл Нефтохим” трябва да бъде под оперативен контрол на държавата

Leave a Comment