25.06.2024
България

Нинова: Oщетените пенсионери ще бъдат компенсирани през февруари

„Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко от това, което са получили през декември. Тази воля остава категорична и ще изпълним това свое обещание. Средства за това има в бюджета и вече преведени на Националния осигурителен институт. Още другата седмица ще бъде гласуван текст, допълнение към закона, който ще направи възможно компенсиране на пенсионерите, които са получили по-малка сума през януари, с пенсиите през февруари”. Това заяви в интервю за БНР вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че грешката е възникнала във формула, която НОИ прилага, и ги призова да излязат да обяснят на хората в какво точно се състои тя.

По думите на Нинова мораториумът е необходим, за да бъдат подготвени мерки да се спре драстичното увеличение на цената на тока и течовете на средства. „Ако от 1 януари за битовите потребители бяхме позволили един драстичен скок, множество семейства нямаше да могат да си го позволят. Ако сме готови с мерки преди март, мораториумът ще бъде вдигнат по-рано”, подчерта тя.

Нинова призна, че отново ще се кандидатира за лидер на БСП.  „Така е честно, ако иска човек отново доверие“, смята тя. И допълни, че за нея не е непосилно да съвместява отговорни постове – и лидер на партия, и вицепремиер и министър. 

За помощите за бизнеса Корнелия Нинова каза, че след разговори с работодателски организации се е стигнало до решение таванът да се вдигне от 30% на 35% от разликата в оборотите. „Те имаха искане за 40%, но за момента в бюджета сме се спрели на 35%. Намерихме оптималното, хем да има средства да го поркием, хем да не ги оставяме в затруднение. Като министър на икономиката и индустрията бих искала да е повече обезщетението, но се съобразяваме с финансовите възможности на държавата”, заяви министър Нинова.

„В този момент е изключително необходимо държавата да покаже, че стои на мястото си и подкрепя икономиката, и семействата”, категорична бе тя.

„Обявената статистика за населението на България е стряскаща. Безумно много документи, стратегии и методики са написани през годините, но лошото е, че са останали на хартия. Трябва да започнем с конкретни мерки решаването на този въпрос. Няма да е никак лесно и това ще е процес в годините напред. Извеждам демографската криза като надпартиен и дори надправителствен проблем, защото, ако сега сложим началото на реални стъпки, това трябва да продължи и след този мандат на парламента и правителството. Не може след смяната на всяко правителство да се започва наново. Това е въпрос на национална и държавническа отговорност”, коментира Корнелия Нинова.

Тя сподели, че предстои свикване на Националния съвет по демография, на който всяко министерство да предложи предложи конкретни мерки, защото демографската политика е хоризонтална политика и касае множество ресори – здравеопазване, образование, икономика, регионално развитие.

„КСНС взе много достойно решение в защита на националния интерес на България. Позицията се базира на политическото споразумение между четирите партии и аз се радвам, че по време на преговорите за съставяне на правителство БСП я отстояваше като червена линия”, каза Корнелия Нинова за проведените консултации при президента за българската позиция за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Related posts

„Информационно обслужване“ АД пуска удостоверение за гражданите, преболедували COVID-19, установен с антигенен тест

Дани Тренчева

Правителството ще контролира ценообразуването на храните

admin

Жесток побой над жена в Монтана

admin

Прогноза за времето 14 март 2022

Дани Тренчева

Започва Великият пост!

Дани Тренчева

12 399 са новите случаи на COVID-19, потвърдени у нас през последните 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment