17.06.2024
България Политика

Нинова: До края на деня очаквам окончателното коалиционно споразумение

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че очаква до края на деня окончателния вариант на коалиционното споразумение. Това съобщи тя пред журналисти в парламента. Нинова участва в заседание на Председателски съвет, където бе обсъждана темата за въвеждането на зелен сертификат за вход в сградата на парламента.

Готвеното коалиционното споразумение се очаква да бъде подписано от четирите формации в парламента: „Продължаваме Промяната“/ПП/, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. „Днес до края на деня ще го имаме окончателния вариант“, каза Нинова, след което отклони въпросите, свързани с броя на министерствата, които евентуално БСП би получила. От думите й стана ясно, че вчера е била проведена среща с „Продължаваме Промяната“/ПП/, по време на която критичните бележки са били изчистени.

Корнелия Нинова съобщи, че между БСП и мандатоносителят вече нямало разминавания.
„Чакаме одобрението на другите коалиционни партньори. При нас още вчера са изчистени допълнителните въпроси. Чакаме одобрението на другите, за да можем да излезем пред Националния съвет със сериозно предложение“, обясни Нинова.

Нинова уточни, че разминаването е било в обособената законодателна програма на бъдещото мнозинство, където е имало пропуски най-вече по отношение на социалната сфера. Сред тях тя визира увеличението на майчинството, безплатните лекарства за деца, плащанията за второ и трето дете.

Нинова информира, че Националният съвет на партията, от който се очаква да одобри бъдещото коалиционо споразумение, ще бъде насрочен в момента, в който от БСП получат от мандатоносителя окончателния вариант на документа. Председателят на ПГ „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров заяви, че очакват в най-скоро време да имат окончателно споразумение.

Той коментира, че не са големи разминаванията между партиите. „Както вече многократно сме казвали – имаме много добро съгласие по над 90 процента от точките. Останали са някои неща, които трябва да бъдат доизяснени. В момента сме в период на преговори, доуточняване“, обясни депутатът. Гюров нито отрече, нито потвърди формулата за управление на бъдещата коалиция и разпределението на министерствата в нея.

Любомир Каримански от „Има такъв народ“ информира, че работата по документа продължава. „Имаме неща, които в момента обсъждаме“, обясни той. По думите на Каримански бъдещите министри ще бъдат уточнени във финалния вариант на коалиционното споразумение.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Антикорупционната комисия към парламента изслушва Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Министър Гьоков: Най-важното е да решаваме проблемите на хората

Дани Тренчева

Честит Йордановден!

admin

Възрастна жена е загинала при пожар в дома си в Тетевен

admin

Кирил Петков: Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат

admin

За първи път ще има матура по рядък език

Дани Тренчева

Leave a Comment