02.12.2023
България Икономика

Нинова: Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години

Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета за 2022 г.

По думите ѝ почти една трета от разходите за държавата са за социални дейности.

„Само няколко числа и факти в защита на моето твърдение, че този социален бюджет е много равномерно и правилно ориентиран към различни групи от българското общество, които имат нужда от социална подкрепа, а именно деца и млади семейства, работещи, безработни, хора на науката, културата и образованието.

„В повече за тази година са средствата за семейни помощи за деца – 48.3 млн. лв. Наред с доходния критерий се предвижда увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Това са в повече от миналата година 100 хил. деца, или общо 600 хил. деца ще бъдат подпомогнати с месечните помощи за отглеждане на дете. От 1 април се увеличава размерът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. С 3 млн. се увеличават средствата, които да стигнат до професионалните приемни семейства. С това не се изчерпва политиката на правителството по отношение на децата и младите хора. 50 млн. допълнително са за изплащане на помощи за отопление във връзка с увеличение на правоимащите лица в тази тежка криза. Хората с увреждания не сме пропуснали, защото за тях 280 млн. лв. са предвидени е се достига размерът на социалните разходи“, посочи тя.

От 1 април минималният дневен размер на обезщетението на безработните нараства от 12 на 18 лв., каза още Корнелия Нинова.

По думите ѝ са предвидени средства за увеличаване на мярката 60 на 40. Корнелия Нинова подчерта, че 23 студентски общежития ще бъдат обновени, а ще бъдат построени и нови студентски корпуси.

„Мога да продължа с конкретните неща, за да ви докажа, че социалната политика на новото правителство е не само в размери, които не са били приемани в последните години, но е и разумно ориентирана“, каза още Нинова.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Шофьор с над 3 промила предизвика катастрофа в Мездра

„Умирай трудно“ с Плевнелиев и Паси продължава днес с ДПС

admin

Нов случай на агресия: Ученици биха с камшик 11-годишно дете в Бобошево

Дани Тренчева

21 обвинения получава гробаря от Клисура

admin

16 годишен получи ефектива присъда за серия от кражби

admin

Кметът на Пловдив подава оставка като член на ГЕРБ

admin

Leave a Comment