30.06.2022
България Икономика

Нинова: Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години

Бюджет 2022 г. е най-социалният от последните години. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета за 2022 г.

По думите ѝ почти една трета от разходите за държавата са за социални дейности.

„Само няколко числа и факти в защита на моето твърдение, че този социален бюджет е много равномерно и правилно ориентиран към различни групи от българското общество, които имат нужда от социална подкрепа, а именно деца и млади семейства, работещи, безработни, хора на науката, културата и образованието.

„В повече за тази година са средствата за семейни помощи за деца – 48.3 млн. лв. Наред с доходния критерий се предвижда увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Това са в повече от миналата година 100 хил. деца, или общо 600 хил. деца ще бъдат подпомогнати с месечните помощи за отглеждане на дете. От 1 април се увеличава размерът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. С 3 млн. се увеличават средствата, които да стигнат до професионалните приемни семейства. С това не се изчерпва политиката на правителството по отношение на децата и младите хора. 50 млн. допълнително са за изплащане на помощи за отопление във връзка с увеличение на правоимащите лица в тази тежка криза. Хората с увреждания не сме пропуснали, защото за тях 280 млн. лв. са предвидени е се достига размерът на социалните разходи“, посочи тя.

От 1 април минималният дневен размер на обезщетението на безработните нараства от 12 на 18 лв., каза още Корнелия Нинова.

По думите ѝ са предвидени средства за увеличаване на мярката 60 на 40. Корнелия Нинова подчерта, че 23 студентски общежития ще бъдат обновени, а ще бъдат построени и нови студентски корпуси.

„Мога да продължа с конкретните неща, за да ви докажа, че социалната политика на новото правителство е не само в размери, които не са били приемани в последните години, но е и разумно ориентирана“, каза още Нинова.

Източник: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Related posts

Йорданова: Очаквам българските органи да свършат своята работа законосъобразно

Очаква се ЕК да одобри помощ за бизнеса от 110 лв. за мегаватчас електроенергия

Дани Тренчева

Премиерът: Имаме резервен план за газа, няма риск за доставките на петрол

Дани Тренчева

Почитаме Свети Герасим Йордански

Дани Тренчева

Отпускат допълнителна финансова помощ за отопление

Дани Тренчева

2 379 са новите случаи на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас през изминалите 24 часа

Дани Тренчева

Leave a Comment